fbpx
Kalendar trudnoće

29. nedelja trudnoće – Kalendar trudnoće

Kalendar trudnoće – 29. nedelja trudnoće i fetus nastavlja brzi razvoj dostižući dužinu od oko 39 centimetara i težinu od oko 1,15 kilograma. Bebin mozak i dalje se razvija, a pluća postaju sve zrelija. Otvaraju se sve češće oči, omogućavajući bebi da reaguje na svetlost. Trudnica može osećati sve snažnije pokrete bebe, a može se javiti i dodatno povećanje pritiska na leđima i karlici.

Sedmi mesec trudnoće – 2. nedelja

7. mesec trudnoće – 29. nedelja trudnoće – Buduća mama

29. nedelja trudnoće – Verovatno sada već počinjete intenzivno da razmišljate o porođaju i tome kako ćete brinuti o novorođenčetu.

Svakodnevne obaveze obavljate sve teže, mimo težine i sve većeg stomaka, nemate više ni energiju koju ste ranije imali. Pratite sopstveni tempo i vodite računa da se previše ne naprežete. Odmarajte što više i čuvajte energiju koja će vam biti potrebna za bebu. Ne libite se da tražite pomoć kad god osetite da vam je potrebna.

Kako ćete se osećati? 29. nedelja trudnoće iskustva

29. nedelja trudnoće

Svakim danom vam postaje sve teže zbog bolova u leđima, umora i drugih fizičkih tegoba. Pored ovih tegoba, možete primetiti da se polako vraćaju i neki problemi iz prvog tromesečja.

Može vam se pojaviti gorušica. Peckanje u grudima koje će vas opsedati u trećem tromsečju. Materica pritiska organe trbušne dublje i to uzrokuje da želudačna kiselina ide na gore i izlazi u usta. Da biste je ublažili, izbegavajte jaku i začinjenu hranu. Možda će vam pomoći i neki od lekova za suzbijanje gorušice koji su dozvoljeni u trudnoći.

Pročitajte više o Gorušici u trudnoći!

Blagi otoci oko zglobova i stopala su uobičajeni u ovom periodu trudnoće. U trećem tromesečju velika materica može pritiskati karlične vene i šuplju venu, pa kao rezultat toga krv teže dospeva do donjih ekstremiteta što uzrokuje oticanje. Ukoliko je cirkulacija spora, tečnost lako ulazi u tkiva stopala i gležnjeve, što izaziva oticanje i edeme.

San može početi da vam remeti i Sindrom nemirnih nogu. Osećaćete trnjenje, peckanje u stopalima i potrebu da ih protresete ili pomerite. Kretanje može dati izvesno olakšanje, kao i kvašenje nogu mlakom vodom. Takođe, može pomoći ako vam partner izmasira stopala pred spavanje.

Pratimo bebin razvoj u sedmom mesecu trudnoće – 29. nedelja trudnoće

Od ove nedelje i sve dok se ne rodi, mišići bebe i pluća nastavljaju da se razvijaju i sazrevaju. Pluća će biti potpuno razvijena i spremna za disanje u 37. nedelji trudnoće.

Do sada je bebin ritam spavanja i buđenja već uspostavljen. Većina svog vremena beba provodi spavajući, a do sada je počela da razvija i REM fazu sna (faza dubokog sna). Ona sada počinje i da sanja! Bebin mozak se razvija i sazreva milijardu neurona svakodnevno. Površina mozga sada ima sve više žlebova i nije glatka kao što je to bio slučaj u ranijim nedeljama.

U 29. nedelji, kosti su razvijene ali i dalje savitljive. Lobanja će joj ostati fleksibilna i meka do porođaja, jer to omogućava da lakše prođe kroz porođajni kanal.

kolika je beba u 29. nedelji trudnoće

Dvadeset deveta nedelja trudnoće – telo mame i bebe

Promene na telu – 29. nedelja trudnoće

Materica se diže sve više i sada izgledate prilično ”trudno”. Jedan tip trudnica je završio sa periodom brzog dobijanja težine, dok druge trudnice sada tek počinju da dobijaju kilograme. Dobijanje na težini je individualno, ali ipak povedite računa o tome da se i dalje hranite zdravo.

Beba u 29. nedelji

Beba je duga oko 38 centimetara i teška 1.150 grama.

Pogledajte tabelu težine i dužine fetusa po nedeljama trudnoće!

29. nedelja trudnoće
29. nedelja trudnoće –

Foto: Canva & Demetra

Saveti – dvadeset deveta nedelja trudnoće

Razmislite o tome da li želite da dojite svoju bebu. Dojenje je jedna od najboljih stvari koju možete pružiti bebi u prvih 6 meseci njenog života. Osim toga, dojenje je besplatno, a beba će dobiti antitela koja su od neprocenjivog značaja za njen dalji rast i razvoj.  Pročitajte o Lepoti dojenja!

28. nedelja 30. nedelja

 

Objavljen: 18. oktobar 2011. godine, ažuriran: 4. februar 2024. godine

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button