fbpx
Kalendar razvoja bebe

29. nedelja bebinog razvoja – Kalendar razvoja bebe

Beba 7 meseci 1. nedelja

29. nedelja bebinog razvoja: Vaše dete je u ovom uzrastu veoma osetljivo na sukobe. Ono može da oseti frustracije čak i kada nisu usmerene na njega. Sada beba veoma jasno ume da raspoznaje razliku između tužnog i srećnog lica, a po tonu glasa će prepoznavati da li joj neko prija ili ne.

Beba sada jasno može da razlikuje kada su u porodici harmonični odnosi, a kada vlada tenzija ili se mama i tata raspravljaju.

Beba donosi puno sreće roditeljima, ali su oni neminovno i preopterećeni. Koliko god da je sve pozitivno, sama neispavanost ih može dovesti u fazu da budu razdražljiviji. Ono o čemu roditelji ne razmišljaju jeste da beba može da oseti čak i najfinije negativne vibracije u naizgled idiličnoj atmosferi. Otuda ne treba da vas čudi ako je beba razdražljiva i uplakana ili ne uspevate da je uspavate.

Sa druge strane, istraživanja su pokazala kod dece starije od šest meseci, da neće svako dete plakati kada se nađe u situaciji da prisustvuje scenama vike i svađe. Jedna grupa deca će reagovati plačem, druga će se „zalediti“, a treća samo pokazati nelagodnost na licu.

Ipak, kod sve tri grupe dece, primećene su promene u otkucajima srca, pritisku, neka deca postaju bleda i pojačano se znoje. Ovaj stres zbog svedočenja konfliktima ometa razvoj mozga deteta. Stoga je veoma važno da probleme ne gurate pod tepih, već da radite na njima i deci omogućite istinski pozitivno okruženje za odrastanje.

oporavak od porođaja

29. nedelja bebinog razvoja i rasta

Beba u ovom uzrastu voli da se igra sa roditeljima i ostalim ukućanima. Još uvek prednost daje igri sa poznatim ljudima. Možda će neko vreme uspevati da je zainteresuju i igračke koje šuškaju, ali će vas veoma brzo potražiti pogledom.

Druženje sa sedmomesečnom bebom – 1. nedelja

Ove nedelje sa bebom možete da se igrate žmurke. Dete će se veoma radovati svaki put kada joj se ponovo pojavite u vidokrugu. Stavite pokrivač preko lica, a onda ga naglo svucite. Radite isto i sa bebinom šarenom igračkom. Probajte i da sakrijete igračku iza naslona kauča, a onda da je naglo podignete uz uzvik: „Evo je!“ Možete ređati i nekoliko plišanih igračaka u nizu.

Ove nedelje obratite pažnju na…

Vreme je da probate da koristite čašu sa piskom. Na tržištu postoji mnoštvo „no spill“ čaša i najbolje je da bebi odmah iz nje pokušate da ponudite vodu, ako do sada već niste. Mnoga deca odbijaju da piju vodu iz klasičnih flašica, ali čašu sa piskom prihvataju bez problema i rađe same piju vodu iz nje.

Mama – 29. nedelja bebinog razvoja

Nemojte sumnjati u svoju intuiciju. Mamin instinkt nije neka izmišljena ili umišljena stvar, on zaista postoji. Instinkti su ti koji su ljudima pomogli da opstanu na planeti i treba im verovati uvek kada su deca u pitanju. Često mame pod pritiskom okoline i umorom potisnu instinkte, a oni su ti koji će ih usmeriti na najbolja rešenja kada je njihovo dete u pitanju.

29. nedelja bebinog razvoja
29. nedelja bebinog razvoja

Ako vam se učini da nije sve u redu sa bebinim zdravljem, moguće je da ste u pravu. Nemojte prebrzo pomisliti kako je to samo umišljeno. Ipak, nemojte ni slepo verovati instinktu ako znate da ste paničar ili da preuveličavate stvari.

Nauka je pokazala da su roditelji ti koji često primete da će se beba razboleti, često se zapitaju da li je sve u redu čak dan pre nego što dete dobije temperaturu. Dešava se da im se učini da nešto nije u redu sa bebinim razvojem ili da kasni u razvoju pre nego što to primete lekari.

Literatura za 29. nedelja bebinog razvoja:

  1. WhatToExepect – https://www.whattoexpect.com/first-year/month-by-month
  2. PregnancyBirth&Baby – https://www.pregnancybirthbaby.org.au/baby-development
  3. CDC – https://www.cdc.gov/ncbddd/actearly/milestones/milestones-2mo.html
  4. WebMD – https://www.webmd.com/parenting/baby/features/stages-of-development#1
  5. HealthLine – https://www.healthline.com/health/baby/baby-development-stages

Objavljen: 16. novembar 2020. godine, ažuriran: 6. januar 2024. godine

29. nedelja bebinog razvoja
29. nedelja bebinog razvoja – Foto: Cava/Demetra

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button