fbpx
Kalendar razvoja bebe

28. nedelja bebinog razvoja – Kalendar razvoja bebe

Beba 6 meseci 4. nedelja

28. nedelja bebinog razvoja: Do sada smo pričali o tome kako beba sve baca na pod i posmatra kako pada da bi razumela odnos visine i šta se dešava sa stvarima koje joj nestanu iz vidokruga. Ona sada napreduje i dalje i počinje da razume da su predmeti mogu biti delom skriveni. Do sada je mislila da postoji samo ono što može da vidi. Recimo, samo vrh olovke koja viri iz čaše, ali ne da postoji i ostatak koji joj nije vidljiv. Ona će sada sa uzbuđenjem povlačiti pelenu.

Beba u ovom uzrastu nije dovoljno zrela da razume potpunu skrivenost. Recimo, ako se sakrijete iza stolice, tako da vam viri deo glave, ona će sa cičanjem i uzbuđenjem čekati da se pojavite. Ipak, ako se u potpunosti sakrijete ili odete u drugu prostoriju, ona neće moći da pretpostavi da ste vi skriveni, već će smatrati da ste nestali. To može da izazove strah i frustraciju. Zato je dobro da bebu držite u kolicima, stolici za hranjenje i slično dok recimo kuvate ručak. Njoj je u ovom uzrastu važno da zna da nije napuštena, a to joj je jasno samo ako se nalazite u vidokrugu, makar i delimično.

28. nedelja bebinog razvoja i rasta

u ovom uzrastu se bebi intenzivno razvija fina i krupna motorika. Dete verovatno ima već neke igračke koje preferira. I dalje želi vašu pažnju više nego što će se zanimati igračkama, ali uz pomoć igračaka se dugo možete zanimati.

Beba je sada sposobna da jednom rukom drži predmet i prebaci ga iz ruke u ruku. Fina motorika sada uključuje prstiju i koristi se za radnje kao što je držanje stvari između palca i prsta.

Pročitajte više:

sta beba vidi
28. nedelja bebinog razvoja

Druženje sa šestomesečnom bebom – 4. nedelja

Beba je sada u uzrastu kada možda još uvek nije počela da puzi, ali počinje da pokušava i treba je motivisati da bude uporna u tome. Da biste podstakli bebu da puzi, stavite je na pod (podloga ne treba da bude previše meka), a igračke joj stavite na dohvat ruke, ali tako da ne može odmah da ih dohvati, već treba malo da se pomeri ka njima. Beba će u početku možda pokušavati da se kreće tako što se vuče po podu ili će se dići na sve četiri i klatiti napred-nazad. Više: Puzanje bebe

Ove nedelje obratite pažnju na…

Sada bebe često pokazuju sklonost ka plišanim životinjama. Počinju da se vezuju za neku, raduju im se i ovo je prvi momenat kada oni polako uče da se odvajaju od vas.

Ako je beba posebno vezana za neku plišanu životinju, odmah razmislite da kupite barem jednu za rezervu. Verujte da će vas to savetovati svaki roditelj čije je dete imalo omiljenu plišanu igračku.

Nemaju sva deca omiljenu igračku ili ćebence i to je sasvim u redu. Neki će se možda vezati tek u momentu kada krenu da budu duže odvojeni od vas. Na primer, nakon upisa u jasle.

Da biste smanjili rizik od SIDS-a, izbegavajte da beba pre prvog rođendana spava sa prekrivačima koje može lako da prevuče preko glave i plišanim igračkama blizu lica.

Mama – 28. nedelja bebinog razvoja

28. nedelja bebinog razvoja
28. nedelja bebinog razvoja

Pokušajte da ne reagujete previše kritički prema bakama i dekama, posebno ako su dobili prvo unuče. Kao što se vi možda tek navikavate na ulogu majke, oni se navikavaju na novu ulogu u svom životu.

Ponekad iz čiste ljubavi preteruju. Ali se može dogoditi i da nekada zaista pređu granicu mešanja u vašu brigu o detetu. Ako ste sigurni u svoje roditeljske veštine i ne morate da njima ostavljate dete na duže čuvanje, onda nećete imati nikakvih problema. Za taj kratki period, koliko ponekad provedu sa detetom, neće uticati na vaše vaspitne metode i nema razloga da narušavate odnose zamerkama.

Potrudite se da ih pažljivo podsetite da to što imaju više roditeljskog iskustva od vas ipak ne znači da su roditelji i vašeg deteta, te da ste vi i partner jedini koji odlučuju o stvarima vezanim za svoje dete.

Literatura za 28. nedelja bebinog razvoja:

  1. WhatToExepect – https://www.whattoexpect.com/first-year/month-by-month
  2. PregnancyBirth&Baby – https://www.pregnancybirthbaby.org.au/baby-development
  3. CDC – https://www.cdc.gov/ncbddd/actearly/milestones/milestones-2mo.html
  4. WebMD – https://www.webmd.com/parenting/baby/features/stages-of-development#1
  5. HealthLine – https://www.healthline.com/health/baby/baby-development-stages

Objavljen: 8. novembar 2020. godine, ažuriran: 5. januar 2024. godine

28. nedelja bebinog razvoja
28. nedelja bebinog razvoja – Foto: Canva/Demetra

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button