fbpx
Kalendar razvoja bebe

27. nedelja bebinog razvoja – Kalendar razvoja bebe

27 . nedelja bebinog razvoja: Beba u ovom uzrastu već zna da ljudi mogu da se samostalno pomeraju, ali da igračke mora da nosi, vuče ili pomera. Beba će uskoro naučiti,a možda već i zna, da će predmeti završiti na podu ako joj ispadnu.

Beba 6 meseci 3. nedelja

Jedno istraživanje je sprovedeno uporedo na bebama od 10 nedelja i bebama starim 28 nedelja. Upotrebljavane su loptama i neomični predmeti. Prvo je dvoipomesečnim bebama pokazano kako velika lopta pomera mali nepomični predmet i one su to samo posmatrale. Onda im je pokazano, suprotno zakonima fizike, kako mala lopta pomera veliki predmet i one su identično reagovale. Nisu pravile razliku. Kada je isti eksperiment pokazan šestoipomesečnim bebama, one su bile veoma zainteresovane za tu malu lopticu koja je uspela da pomeri veliki predmet. Istraživači su zaključili da su starije bebe dovoljno svesne da znaju da je ova situacija nemoguća.

Dvoipomesečne bebe nisu razlikovale da postoji kretanje, te činjenicu da se drugi predmet pomera, dok je šestoipomesečna beba zapazila i veličinu i kretanje objekata.

27. nedelja bebinog razvoja i rasta

Prvi bebin zubić može da se pojavi sa 3, ali i tek sa 12 meseci. Najčešće se prvi zub pojavljuje između 4 i 7 meseci. Ne brinite ako beba ima razmak među zubićima, sačekajte da izraste svih 20 mlečnih zubića oko treće godine. 

Pročitajte više: Kada rastu mlečni i stalni zubi?

beba na bazenu
27. nedelja bebinog razvoja

Druženje sa šestomesečnom bebom – 3. nedelja

Ove nedelje možete zabaviti bebu tako što ćete joj dati nekoliko loptica različite veličine. Stavite im male improvizovane nizbrdice pomoću neke letvice, poslužavnika, daske ili dečijeg tobogana. Postavite male igračke posle te nizbrdice i puštajte loptice niz nizbdicu tako da udare u poređane predmete. Posmatrajte bebinu reakciju na ovu pojavu.

Listanje knjiga sa bebom postaje sve zabavnije nego prethodnih meseci. Možda ste u trudnoći već počeli da čitate naglas, a onda i nastavili kada se beba rodila. Ako niste do sada, nije važno, samo je važno da počnete što pre jer čitanje ima višestruke benefite za bebu. Sada će ona hteli da gelda u šarene ilustracije koje prate dečije slikovnice. Ne morate čitati redom, pustite je da vam određuje koju stranu preskačete, na koju se iznova vraća, opisujte ono što vidite. Polako je usmeravajte da ne cepa knjige.

Znajte da deca nemaju urođenu ljubav prema čitanju, ako im je vi usadite – čitaće, ako nemaju primer iz okruženja, malo je verovatno da će njih zanimati knjige. Beba će verovatno između 9-12 meseci naučiti da lista stranice, ali bar do 18 meseci ne očekujte da će duže od 2-3 minuta imati strpljenja da sedi u miru. Ipak, no nije razlog da odustajete.

Ove nedelje obratite pažnju na…

U ovom uzrastu, beba biva spremna da jede hranu samostalno. Sada je pravo vreme da počnete da uvodite takozvanu „finger fud“(finger food) – hranu za bebine prstiće. 

Mama – 27. nedelja bebinog razvoja

27. nedelja bebinog razvoja
27. nedelja bebinog razvoja

Nakon šest meseci, beba više ne očekuje da bude vezana za mamu 24 sata. Sada povremeno možete da je ostavite na sat do par sati kako biste obavili ono što želite ili morate, a njoj će biti dobro i sa drugim ljudima. Bolje ćete se osećati kada se vratite kući, jer ste malo promenili percepciju, a shvatićete i da bebi neće biti ništa što ste bili odsutni.

Sa druge strane, čak i ako nemate pomoć ili nekoga ko bi vam na sat do dva pričuvao bebu povremeno preko dana, nemojte u potpunosti zapostaviti sebe. Normalno je da je beba apsolutni prioritet i da će do navršene tri godine biti svojevrstan prioritet po kome se sve organizuje. Isto tako je normalno da ćete brinuti o domaćinstvu, te poslu, ali nemojte zaboraviti da bar 15 minuta dnevno odvojite za sebe.

Literatura za 27. nedelja bebinog razvoja:

  1. WhatToExepect – https://www.whattoexpect.com/first-year/month-by-month
  2. PregnancyBirth&Baby – https://www.pregnancybirthbaby.org.au/baby-development
  3. CDC – https://www.cdc.gov/ncbddd/actearly/milestones/milestones-2mo.html
  4. WebMD – https://www.webmd.com/parenting/baby/features/stages-of-development#1
  5. HealthLine – https://www.healthline.com/health/baby/baby-development-stages

Objavljen: 8. novembar 2020. godine, ažuriran: 20. maja 2024. godine

27. nedelja bebinog razvoja
27. nedelja bebinog razvoja – Foto: Canva/Demetra

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button