fbpx
Kalendar trudnoće

26. nedelja trudnoće – Kalendar trudnoće

Nekoliko ključnih tačaka koje podrazumeva 26. nedelja trudnoće:

  • Nastavlja se razvoj pluća, a beba počinje stvarati surfaktant, supstancu koja pomaže u otvaranju plućnih alveola.
  • Beba postaje sve svesnija svog okruženja, reaguje na zvuke izvan materice i može prepoznati glas roditelja.
  • Odmor i opuštanje su važni za održavanje fizičkog i mentalnog blagostanja. Pronađite aktivnosti koje vam pomažu da se opustite.

Šesti mesec trudnoće – 4. nedelja

6. mesec trudnoće – 26. nedelja trudnoće – Buduća mama

26. nedelja trudnoće – Beba je sada vrlo aktivna, a to naročito primećujete noću kada se umirite. Uživajte u ovim trenucima sa bebom, jer oni neće trajati večno.

Ukoliko se vaša beba rodi ove nedelje, stopa preživljavanje je 60%.

Uživajte u vremenu koje provodite sa partnerom. Ne dozvolite da vas trudnoća udalji, sada ste, više nego ikada, važni jedan drugom. Otkrijte nove aspekte vaše veze i zbližite se dodatno u očekivanju ploda vaše ljubavi.

Sada već svi koji vas vide, pokušavaju da pogode pol bebe nezavisno od toga što je ultrazvučni pregled već rekao svoje. Postoji bezbroj predviđanja i bapskih priča oko pogađanja pola bebe, nemojte ih ozbiljno shvatati, ali mogu poslužiti za razonodu. Pročitajte više o bapskim pričama!

26. nedelja trudnoće
26. nedelja trudnoće –

Foto: Canva & Demetra

Kako ćete se osećati? 26. nedelja trudnoće iskustva

Materica i dalje nastavlja da se širi, a sada verovatno zato počinjete da osećate i bolove. Uživanje tokom drugog trimestra se uskoro završava, a fizičke tegobe postaju deo vaše svakodnevnice.

Sada ćete shvatiti šta znači kada kažu da ”trudnoća nije bezbolno stanje”.

Beba 4d ultrazvuk u 26 nedelji trudnoće

Donji deo leđa počinje da vas boli, materica rastoma pomera centar za gravitaciju, trbušni mišići se produžuju i opuštaju. Osim toga, hormoni, a posebno pelaktin, opuštaju zglobove i ligamente u vašem telu. Ako tome dodamo i povećanu telesnu težinu, to sve zajedno stvara dodatni pritisak na vaše zglobove i ligamente. Obratite pažnju na držanje. Loše držanje može izazvati bolove u leđima i nelagodnost. Bol u rebrima je još jedna nelagodnost koja se može javiti u 26. nedelji trudnoće. Kako se materica širi, potiskuje unutrašnje organe i daje osećaj neprijatnosti. Nije neobično ni da trudnica oseća pritisak i oštar, neprijatan bol ispod rebara.

Pratimo bebin razvoj u šestom mesecu trudnoće – 26. nedelja trudnoće

Mozak nastavlja da se razvija. U ovom trenutku on je gladak, a nervne ćelije na njegovoj površini nemaju neuralne veze jedna sa drugom. Ovo će se promeniti u narednih nekoliko nedelja. Srce se razvija i kuca sve jače. Ultrazvučni aparat je najbolji za slušanje srca, ali postoji mogućnost da se kod trudnice čuje i uz pomoć stetoskopa.

26. nedelja trudnoće

Nervi u bebinim ušima nastavljaju da se razvijaju, što omogućava bebi da vam da odgovor na vaš glas. Glasni zvuci sada često mogu navesti bebu da skoči u stomaku.

Beba sada ima sposobnost da koordinira pokrete. Moguće je da sada sisa palac na ruci ili čak nogu. Još uvek ima mesta da isprobava sve položaje u stomaku.

kolika je beba u 26. nedelji trudnoće

Dvadeset šesta nedelja trudnoće – telo mame i bebe

Promene na telu – 26. nedelja trudnoće

Telesna težina u trudnoći varira od osobe do osobe. Neke žene dobijaju najviše kilograma na sredini trudnoće, druge na kraju, neke na početku gube kilažu, dok druge u 9. mesecu počnu da mršave. Bitno je da se ne merite svaki dan, jer težina varira od dana do dana zobg povremenog nakupljanja vode i zavisi dosta oda toga šta u toku dana pojedete i popijete. Materica sada svake svake nedelje raste oko jedan centimetar više. Ako već niste počeli, sada je vreme da slikate stomak svake nedelje, kako bi imali uspomenu.

Beba u 26. nedelji

Beba je sada u proseku duga oko 35.5 centimetara i teška čitavih 750 grama.

Pogledajte tabelu težine i dužine fetusa po nedeljama trudnoće!

Saveti – dvadeset šesta nedelja trudnoće

Žene sa problemima sa štitnom žlezdom mogu imati komplikovanu trudnoću. Tiroidna žlezda je organ koji kontroliše metabolizam. U prvom tromesečju štitna žlezda igra ključnu ulogu u formiranju mozga vašeg deteta i nervnog sistema. Tokom trudnoće, beba dobija količine joda koji je proizveden od strane vaše štitne žlezde.

25. nedelja 27. nedelja

Objavljen: 21. septembar 2011. godine, ažuriran: 4. februar 2024. godine

Save

Ads

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button