fbpx
Kalendar razvoja bebe

26. nedelja bebinog razvoja – Kalendar razvoja bebe

26. nedelja bebinog razvoja: Beba sa 6 meseci već postaje svesna postojanosti objekata koji je okružuju. Ona sada zna da nešto postoji i ako je to predmet koji više ne vidi. Verovatno ste primetili da beba u poslednje vreme obožava da baca stvari iz svoje hranilice na pod. Priznajte da vas to izluđuje?! Ovo se dešava samo zato što je ona oduševljena činjenicom da stvari i dalje postoje iako ih je bacila.

Beba 6 meseci 2. nedelja

Dete između šest i osam meseci počinje da shvata da objekti postoje čak i onda kada više nisu u vidokrugu.

Istraživanja su pokazala da dvomesečna beba neće iznova tražiti predmet koji je nestao. Ona misli da je pao u ponor iz koga nema povratka. Za razliku od nje, sedmomesečna beba će znati da predmet postoji, a zatim će verovatno pokušati da ga sledi.

Kada beba počne da puzi, verovatno će vas pratiti iz jedne u drugu prostoriju. Na ovaj način ona uči da ste vi i dalje tu, iako joj niste u vidokrugu. To će kasnije biti značajno bebi da zna da ćete se vratiti po nju i kada vas ne vidi.

26. nedelja razvoja bebe

Beba je sada u fazi da obožava da sve što joj se nađe u rukama baci, a druga omiljena aktivnost joj je čupanje.

Ovo je uzrast kada bebe počinju da testiraju autoritet i odbijaju jednostavna uputstva. Nije stvar u tome da je dete razmaženo ili neposlušno, već je samo radoznalo. Radoznalost bebu pokreće da vidi šta će se dogoditi ako ne postupi po vašim smernicama.

Nemojte zaboraviti da beba ne može još uvek da pamti smernice koje ste joj dali pre više od par sekundi. Najbolje je da bebi kažete kratko „ne“, a zatim skrenete pažnju na nešto drugo.

Beba 26 nedelja – Ove nedelje obratite pažnju na…

Boravite napolju

Svež vazduh je neophodan i vama i bebi. Znate kako kažu – „ne postoji loše vreme, postoji samo neadekvatna garderoba“. Beba je sada dovoljno velika da može izaći napolje na kratko kakvi god da su vremenski uslovi. Nemojte da vas mrzi da se obučete i izađete jedan krug u šetnju sa bebom.

veganska ishrana dece
26. nedelja bebinog razvoja
Da li beba može imati anemiju?

Mišljenja o tome da li beba može imati anemiju, koliko se često dešava, šta treba preduzeti se veoma razlikuju, a šta pokazuje praksa prethodnih godina? 

Anemija kod bebe

Važno jе da, pre svega, znatе da su riziku od anеmijе izložene bebe koje pripadaju slеdеćim katеgorijama:

  • Bеbе kojе su rođеnе prеvrеmеno, zalihe gvožđa se grade u poslеdnjih nеkoliko mеsеci trudnoćе.
  • Bеbе kojе su imalе nisku porođajnu tеžinu, bеz obzira što su rođene u terminu.
  • Dеca čijе su majkе bilе lošе uhranjеne u toku trudnoće.
  • Majke koje su imale ili imaju dijabetes.
  • Bebe mlađe od godinu dana koje piju kravlje mleko umesto majčinog ili specijalne mlečne formule.
Mama – 26. nedelja bebinog razvoja

Ako vam je ovo prvo dete, tek sada vidite šta znači brinuti o drugom biću 24 sata 7 dana nedeljno i tako od sada, pa nadalje. To sve može biti veoma naporno. Sa druge strane, po prvi put imate priliku da vidite kako vas neko voli bezuslovno i bezrezervno. Ta ljubav koju beba polako uči da vam pokazuje i iz dana u dan će sve bolje umeti je neprocenjiva.

Brinite o zdravlju

Jedite

Obzirom da sada niste odgovorni samo za svoj život, ali jeste i za svoj, morate voditi računa o svom zdravlju. Nema izgovora za to da niste stigli da jedete. Uvek ima vremena za zdrav obrok, pre nego da pripremite nešto nezdravo poput pržene hrane. Ako hranu kupujete, onda je još lakše da pribavite nešto zdravo, umesto „brze hrane“. Nije stvar u tome da li želite da smršate ili ne, već da ojačate imunitet i ne dobijete neki metabolički poremećaj.

26. nedelja bebinog razvoja
26. nedelja bebinog razvoja

Izbegavate previše kofeina. Bilo da dojite ili ne, nije dobro da preterujete sa kofeinskim napicima i alkoholom. Njihovi efekti su samo privremeni, a posle ćete se osećati još gore.

Pročitajte još: Dojenje i alkohol

Spavajte

Spavajte kada god je to moguće. Nije moguće da spavate baš uvek kada beba spava, ali sigurno će u tih najmanje 12 sati, koliko beba još uvek spava tokom 24 sata biti i 7-8 sati da vi odmorite.

Vežbajte

Svakoj ženi odgovara drugi način života i drugi tempo. Neke će imati uslova da uplate sebi vežbanje i ostave bebu na čuvanje, dok će druge morati da pribegnu vežbanju ispred televizora ili sa bebom u naručju. Postoje čak i fitnes centri gde je omogućeno mamama da povedu bebu sa sobom. Brz hod sa kolicima je odlična vežba, duge šetnje malo žustrijim korakom će takođe biti efikasne.

Literatura za 26. nedelja bebinog razvoja:

  1. WhatToExepect – https://www.whattoexpect.com/first-year/month-by-month
  2. PregnancyBirth&Baby – https://www.pregnancybirthbaby.org.au/baby-development
  3. CDC – https://www.cdc.gov/ncbddd/actearly/milestones/milestones-2mo.html
  4. WebMD – https://www.webmd.com/parenting/baby/features/stages-of-development#1
  5. HealthLine – https://www.healthline.com/health/baby/baby-development-stages

Objavljen: 9. mart 2020. godine, ažuriran: 20. maj 2024. godine

26. nedelja bebinog razvoja
26. nedelja bebinog razvoja – Foto: Canva/Demetra

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button