fbpx
Kalendar trudnoće

24. nedelja trudnoće – Kalendar trudnoće

Kalendar trudnoće – 24. nedelja trudnoće, vaša trudnoća ulazi u drugi trimestar. Evo nekoliko ključnih tačaka vezanih za ovu fazu:

 • Beba sada ima otprilike 30 centimetara dužine i teži oko 600 grama.
 • Nastavlja se razvoj moždane mase, a bebino lice postaje sve izraženije s formiranim očima, ušima i nosom.
 • Beba može imati otvorene oči i reagovati na svetlost izvan materice.
 • Stomak i dalje raste, a možda ćete primetiti povećanje obima struka. Koža na stomaku može i dalje biti rastegnuta.
 • Problemi poput gorušice, zatvora i nelagodnosti u leđima mogu postati izraženiji. Razgovarajte sa svojim lekarom o bezbednim načinima za ublažavanje ovih simptoma.

  Šesti mesec trudnoće – 2. nedelja

  Vi ste buduća mama! – 24. nedelja trudnoće

  24. nedelja trudnoće – Neke žene u ovom periodu počinju da stiču naviku da trljaju stomak dok sa nekim pričaju ili gledaju televiziju. Trljanje stomaka se u pojedinim kulturama smatra dobrim predznakom.

  Fetus sada počinje da se kreće u ograničenom prostoru u odnosu na ranije. Materica za njega postaje sve manja. Pokreti su sve jači, ali ne previše koordinisani, vremenom će postati ritmički, ali sporiji. Sve ovo je normalno da se događa.

  Iskoristite vreme da čitate knjige i časopise naglas. Beba će uživati da sluša vaš glas. Neke trudnice puštaju klasičnu muziku bebi da sluša. Ona uživa kada nije tišina. Nemojte se samo iznenaditi ako poskoči i udari vas na zvuk usisivača ili sirene automobila.

  Kako ćete se osećati? 24. nedelja trudnoće iskustva

  24. nedelja trudnoće

  Sada ste na manje od mesec dana od početka trećeg trimestra. Verovatno se još uvek osećate odlično. Pokreti bebe postaju sve češći i intenzivniji. Uskoro će ti udarci postati i bolni, ali vi ćete kao i svaka buduća majka u tome iskreno uživati.

  Stres, glad, umor, kao i hormonske promene mogu da doprinesu tome da postanete zaboravni. Iskoristite priliku pa bacite pogled na rokovnik, da niste nešto zaboravili od današnjih obaveza. Ne ustručavajte se da koristite sve čari mobilnog telefona: kalendar, alarm, tajmer, podsetnike.

  Povećanje apetita je prijatan simptom trudnoće. I uživaćete dok god ne počnete da preterujete i nepotrebno se gojite. Moguće je da će vam se javiti i želje za hranom koju do sada niste jeli.

  Pročitajte više o Neobičnim željama za hranom u trudnoći!

  24. nedelja trudnoće
  24. nedelja trudnoće –

  Foto: Canva & Demetra

  Pratimo bebin razvoj u šestom mesecu trudnoće – 24. nedelja trudnoće

  Vaše čedo je ove nedelje dostiglo jednu ogromnu prekretnicu, od ove nedelje pa do kraja trudnoće, čak i ako se rodi ima velike šanse da preživi. Stopa preživljavanja beba rođenih u 24. nedelji je 40%.

  Organi za varenje, centralni nervni sistem, reproduktivni, pa čak i cirkulatorni sistem počinju da sazrevaju. Bebina pluća počinju da razvijaju male grane. Pluća bebe su poslednji organ u telu koji će u potpunosti sazreti. Neće biti spremna za samostalno funkcionisanje, sve dok beba ne bude donošče ( u 37. nedelji trudnoće).

  Amnionska tečnost se menja od ove nedelje. Ona će početi da povećava zapreminu sve do deveog mesecaa, kada će količina plodove vode početi da se smanjuje.

  Proces transformacije hrskavice – okoštavanje – se dešava ove nedelje. Do sada je telo fetusa bilo sastavljeno od hrskavice, ali sada kosti počinju da formiraju skelet. Koža bebe je još uvek providna, ali počinju da se formiraju slojevi masti između ćelija kože. Ovaj proces se zove keratinizacija.

  kolika je beba u 24. nedelji trudnoće

  Dvadeset četvrta nedelja trudnoće – telo mame i bebe

  Promene na telu – 24. nedelja trudnoće

  Do 24. nedelje, mnoge trudnice su se ugojile oko 6 kilograma. Prosečna žena će do kraja trudnoće dobiti još 6 kilograma. Bitno je da nastavite da održavate zdrave navike u jelu i pratite porast telesne težine. Pokušajte da se ne prejedate, već ako ste gladni uzimajte više manjih obroka.

  Beba u 24. nedelji

  Beba ove nedelje ima oko 600 grama, a duga je čak 30 centimetara. Da li možete da poverujete koliko je porasla za manje od šest meseci? Iz nedelje u nedelju nastavlja da raste i sada potpuno izgleda kao malo ljudsko biće.

  Pogledajte tabelu težine i dužine fetusa po nedeljama trudnoće!

  Saveti – dvadeset četvrta nedelja trudnoće

  Vreme je da izaberete ime za vašu bebu. Biranje imena nije jednostavno, dete će ga ceo život nositi i morate biti pažljivi pri izboru. Neki žele da detetu daju kratko, neki duže ime. Neki ne žele da daju ime, na osnovu kog će dete dobiti nadimak, dok drugi baš žele da dete zovu po nadimku.

  Pri izboru imena, razmišljajte o tome da će uz prezime ono dati identitet i lični pečat detetu. Razmislite o tome da li želite da nasledi nečije ime.

  23. nedelja 25. nedelja

  Objavljen: 21. septembar 2011. godine, ažuriran: 4. februar 2024. godine

  Ads

  Tamara Petkovic

  Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

  Related Articles

  Back to top button