fbpx
Kalendar trudnoće

23. nedelja trudnoće – Kalendar trudnoće

Ova 23. nedelja trudnoće donosi brojne promene telu, ali i bebi. Evo nekoliko ključnih tačaka vezanih za ovu fazu trudnoće:

 • Beba je sada teška oko pola kilograma i mozak joj postaje složeniji.
 • Osećaćete sve izraženije pokrete bebe. Neki od njih mogu biti vrlo aktivni i primetni, dok drugi mogu biti suptilniji.
 • Vaš stomak se i dalje povećava, a možda primetite i pojačano rastezanje kože. Nastavite koristiti hidratantne kreme kako biste smanjili nelagodnost.
 • Ovo je dobro vreme za početak razmišljanja o planiranju porođaja, opcijama porođaja i eventualnom pisanju porođajnog plana.

  Važno je da ostanete povezani sa svojim lekarom i da pratite njegove savete kako biste osigurali zdravu trudnoću. Svaka trudnoća je jedinstvena, pa će vaš lekar moći prilagoditi preporuke vašim individualnim potrebama.

  Šesti mesec trudnoće – 1. nedelja

  23. nedelja trudnoće
  23. nedelja trudnoće –

  Foto: Canva & Demetra

  6. mesec trudnoće – 23. nedelja trudnoće – Buduća mama

  23. nedelja  trudnoće – Do sada ste sigurno osetili kako se beba pomera. Kako vreme bude prolazilo, pokreti će biti sve intenzivnije. Uskoro ćete primećivati kako vam se stomak i na oko pomera. Ovo je divno iskustvo i uživajte u njemu dok traje.

  Počnite da razmišlajte o tome da li ćete ostaviti krv iz pupčanika. Raspitajte se koje banke matičnih ćelija nude najbolje uslove, koja je procedura, preko koje banke je najpovoljniji kredit za ovu opciju.

  Kako ćete se osećati? 23. nedelja trudnoće iskustva

  Beba se sada kreće više nego ikada. Još uvek ima dovoljno prostora da je ništa ne sputava. Uživajte u njenim pokretima. Podelite lepotu ovog perioda sa partnerom.

  23. nedelja trudnoće

  Česte promene raspoloženja mogu biti problem. Usled hormonskih promena, moguće je da će se često događati da naizmenično plačete i smejete se ili da budete jednog trenutka srećni zbog isčekivanja bebe, a drugog uplašeni kako ćete se snaći u novoj ulozi. Probajte da ste što više odmarate i otvoreno razgovarajte sa partnerom i članovima porodice o tome kako se osećate.

  U ovo vreme, moguće je da će kod nekih trudnica početi da se javlja oticanje. Normalno je da se posle napornog dana, uveče javi blagi otok na glažnjevima, stopalima i nogama. Slaba cirkulacija može da doprinese ovom problemu. Da biste ubrzali cirkulaciju, lezite na levi bok kad god je to moguće. Vežbe za trudnice mnogo će vam pomoći da ubrzate cirkulaciju i smanjite oticanje.

  Pročitajte još: Nelagodnost u nogama u trudnoći

  U trudnoći je normalno da se jave Brakston-Hiksove kontrakcije. One su uobičajen simptom drugog tromesečja i kada počnu da se javljaju, najverovatnije da će se do kraja trudnoće samo pojačavati, a pred kraj mogu postati i bolne. Neke žene ih ne osećaju.

  Pročitajte više o Pripremnim kontrakcijama!

  23. nedelja 02

  Pratimo bebin razvoj u šestom mesecu trudnoće – 23. nedelja trudnoće

  Bebina koža je prilično crvena i naborana u 23. nedelji trudnoće. Lanugo dlačice prekrivaju bebinu kožu. Ove dlačice se konstantno smenjuju tokom trudnoće.

  Beba će do ovog perioda znati da li želi da sisa palac. Kosti u srednjem uhu se formiraju i beba sada mnogo bolje čuje. Nervni i mišićni sistem su sada mnogo razvijeniji i osećaj bebinog kretanja je uspostavljen.

  kolika je beba u 23. nedelji trudnoće

  Dvadeset treća nedelja trudnoće – telo mame i bebe

  Promene na telu – 23. nedelja trudnoće

  Kako beba nastavlja da raste, vaša materica se širi i raste. Počinjete da osećate da ste sve manje graciozne. Vaš centar gravitacije više ne funkcioniše kao ranije, pa možete primetiti da ste manje spretne. Do sada ste se verovatno ugojili oko 5 kilograma. Zapamtite da ne postoji tačan broj kilograma koji trebate dobiti, niti da možete tačno u gram pratiti promene telesne mase. Može se desiti da u toku jednog dana varirate i po 2 kilograma.

  Stopala mogu promeniti veličinu u trudnoći, usled oticanja i spuštanja kičme, može se dogoditi da vam je obuća tesna. U drugoj, trećoj i svakoj narednoj trudnoći, česta je pojava da žene u trudnoći počnu da nose za broj veće cipele i taj broj nastavljaju da nose i posle trudnoće. Kod tog problema, ne možete ništa da preduzmete, osim da nosite veću i udobniju obuću, nikako na veliku štiklu, niti potpuno ravnu.

  Beba u 23. nedelji

  Beba je u ovom periodu duga 29 centimetara mereno od temena do kraja stopala, a teška već oko 500 grama.

  Pogledajte tabelu težine i dužine fetusa po nedeljama trudnoće!

  Saveti – dvadeset treća nedelja trudnoće

  Za bebu je najbolje da ostane u materici što duže. Svaki dan je dragocen za njen razvoj. Ipak, i ako dođe do prevremenog porođaja, sada već postoji mala šansa da beba preživi po rođenju. Beba rođena između 23. i 24. nedelje ima između 10 – 70 % šanse da preživi. Sve zavisi od brojnih faktora.

  Svaki dan koji ostane duže u materici između 23. i 26. nedelje povećava stopu preživljavanja za oko 3%. Posle 26. nedelje stopa preživljavanja raste na 80 – 90%.

  Objavljen: 15. septembar 2011. godine, ažuriran: 4. februar 2024. godine

  Tamara Petkovic

  Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

  Related Articles

  Back to top button