fbpx
Kalendar razvoja bebe

23. nedelja bebinog razvoja – Kalendar razvoja bebe

bebina rutina
23. nedelja bebinog razvoja

Beba pet meseci 3. nedelja

Beba – 23. nedelja bebinog razvoja i ona sada razvija primitivne aritmetičke veštine. O ne, ne mislimo da beba zaista računa, ali ona je vrlo svesna kada su na stolu dva predmeta, a onda jedan bude sklonjen. Ona očekuje da će videti jedan preostali predmet. Ako odjednom ne vidi ni onaj preostali predmet, ona je zbunjena, jer ako su bila dva, jedan sklone, to znači da je jedan morao ostati tu. 

Dete tako nastavlja da uči primitivne oblike matematike time što će posmatrati kako u kuhinji stoje banane, zatim vi uzimate jednu, pa još jednu, sve dok ne bude sve potrošeno. Ovo ne znači da treba da pokušavate da zaista učite bebu aritmetici, a to svakako nije ni moguće. Računanje je sastavni deo života, samo pustite stvari da idu svojim tokom.

23. nedelja bebinog razvoja i rasta

Vaša beba sada vidi bolje. Ona može da uoči i dosta sitnih predmeta i prati kako se stvari kreću. Počinje da shvata i da predmeti postoje iako ih možda trenutno ne vidi. Ohrabrujte ovu fazu razvoja tako što ćete sa bebom igrati žmurke.

Beba će se sada zanimati za igračke. Jedne će joj zaokupljati pažnju više nego druge. Igra je veoma važna za razvoj kreativnosti i mašte kod dece. 

Druženje sa petomesečnom bebom – 3. nedelja

Upotrebite male poklopce od tegli, veliku dugmad (najmanje 5 cm u prečniku) ili plastične tanjiriće različitih boja i malu platnenu torbicu. Stavite sve predmete u torbicu, a onda dajte bebi da ih izvadi, pa joj potom pokažite kako da ih vraća unutra. Velika je verovatnoća da će nespretno uspevati da ih drži i još teže ubaci, ali ovo je odlično za razvoj fine motorike.

Ako uspete da nađete predmete različitih boja u parovima, pokazujte bebi kako izgleda kada ih uparite, koji su iste boje, kako izgleda kada ih sve poređate na površinu ispred nje.

Ove nedelje obratite pažnju na…

Nemojte da vas vremenske prilike sputavaju da boravite napolju. Svako godišnje doba je prigodno za bebu. Ako je leto i sunčano, nemojte zaboraviti da bebu ne izlažete jakom suncu. Dugi rukavi i šeširić na glavi su obavezni, a bebama starijim od 6 meseci obavezno namažite i zaštitno sredstvo sa visokim faktorom. 

Mama – 23. nedelja bebinog razvoja

23. nedelja bebinog razvoja
23. nedelja bebinog razvoja

Veoma je važno da na vreme počnete da razmišljate o tome ko će čuvati bebu kada počnete da radite. Upis u vrtiće je sada često komplikovan, često i nemoguć, pa morate razmotriti sve moguće opcije. Ako razmišljate o dadilji, možda bi trebalo da krenete da se raspitujete, jer nije lako naći osobu od poverenja, a najvažnije je da znate da bebu ostavljate u pravim rukama.

Pojedini srećnici imaju na raspolaganju bake, deke ili komšije koji će biti voljni da pričuvaju dete bar dok je još malo ili prehlađeno.

Literatura za 23. nedelja bebinog razvoja:

  1. WhatToExepect – https://www.whattoexpect.com/first-year/month-by-month
  2. PregnancyBirth&Baby – https://www.pregnancybirthbaby.org.au/baby-development
  3. CDC – https://www.cdc.gov/ncbddd/actearly/milestones/milestones-2mo.html
  4. WebMD – https://www.webmd.com/parenting/baby/features/stages-of-development#1
  5. HealthLine – https://www.healthline.com/health/baby/baby-development-stages

Objavljen: 13. mart 2018. godine, ažuriran: 4. januar 2023. godine

23. nedelja bebinog razvoja
23. nedelja bebinog razvoja – Foto: Canva/Demetra

Ads

Uredništvo

Redakcija portala izveštava o novim događajima, istraživanjima, informacijama. Prenosi vesti i ustupa prostor. Sve vaše sugestije i predloge možete nam poslati na office@demetra.rs

Related Articles

Back to top button