fbpx
Kalendar razvoja bebe

22. nedelja bebinog razvoja – Kalendar razvoja bebe

Beba pet meseci 2. nedelja

Beba – 22. nedelja bebinog razvoja: Sva živa bića su programirana da prežive. Beba od prvog dana uči kako da bude što bezbednija. Ona u ovom uzrastu već zna da predmet na ivici stola može lako da padne i da je bezbednije kada je postavljen na sredini. Za sada, deca uče koristeći jednostavne predmete i posmatrajući vas i okolinu. Kako budu rasli, nadgrađivaće ovo znanje građenjem tornja od kocki, na primer. Istaživanja su pokazala da je beba mirna kada je predmet postavljen u središnji deo stola, dok su već ove nedelje sposobne da pokažu zabrinut izraz lica zbog predmeta postavljenog na samu ivicu.

Bebe pomno prate sve stvari vezane za fiziku koje se dešavaju oko njih. Opsednute su gravitacijom i uskoro će iznova i iznova bacati predmete proveravajući da li će oni zaista svaki put pasti na pod. Tada će početi da uče da procenu visinu na osnovu toga koliko vremena nekom predmetu treba da padne kada ga ispusti.

22. nedelja bebinog razvoja i rasta

U ovoj fazi je veoma važno da svakodnevno radite na razvoju krupne motorike. Beba sada intenzivno razvija mišiće kako bi uskoro mogla da ojača da puzi i da može početi da sedi. Ona sada ležeći na stomaku može da se odiže i dohvata predmete ispred sebe kako bi se igrala. Do sada bi trebalo da su joj mišići dovoljno ojačali da ima punu kotrolu glave, što joj je takođe važno zbog početka sedenja. 

beba štuca
22. nedelja bebinog razvoja

Druženje sa petomesečnom bebom – 2. nedelja

Da li ste do sada razmišljali o tome da kupite i kućnog ljubimca? Evo šta stručnjaci kažu vezano za čuvanje kućnih ljubimaca i bebu:

Vi možda brinete oko prljavštine i kako ćete održavati dom, ali to je manji problem nego što mislite. Deca koja žive na farmi i u blizini životinja imaju mnogo manje šanse da imaju alergiju, astmu ili ekceme, od dece u gradskim sredinama koja nemaju kontakt sa životinjama, posebno od one koja žive u stanovima.

Beba će se lako navići na ljubimca, a kada počne da puzi, biće prava zabava gledati ih kako zajedno odrastaju. 

Ove nedelje obratite pažnju na…

Često je mamama prvobitni cilj da doje prvih šest meseci bebinog života. Ukoliko razmišljate o tome da dojenje prekinete za koju nedelju, najbolje da prvo sagledate sve činjenice i benefite produženog dojenja. Nakon što sve sagledate, a i gledajući svoje i bebine potrebe, moći ćete da donesete odluku. 

Mama – 22. nedelja bebinog razvoja

22. nedelja bebinog razvoja
22. nedelja bebinog razvoja

Potrudite se da olakšate sebi život umesto da ga dodatno komplikujete:

Spremajte veće količine hrane – s jedne strane, sada ste sigurno svesniji važnosti zdrave hrane i krajnje je vreme da svi malo promenite svoje navike u ishrani. Sa druge, nemajte dovoljno vremena i ne treba da budete rob kuhinje. Zaljučak: kuvajte najmanje za dva dana ili kuvajte veće porcije hrane koju je moguće zalediti, pa deo odvojte u zamrzivač za dane kada nemate gotov obrok. Spremite unapred plan ishrane za određenu nedelju. Najekonomičnije i najefikasnije je da za plan odvojite par minuta nedeljno. Tako nećete morati ni da gubite vreme na ideju šta da kuvate narednih par dana.

Krajnje je vreme da počnete da kupujete online. Današnja tehnologija omogućava da gotovo sve što vam je potrebno bilo za vas, dom ili bebu kupite upravo preko interneta, a sve češće je to moguće čak i preko aplikacije na mobilnom telefonu. Prepustite se novom načinu kupovine i uživajte.

Literatura za 22. nedelja bebinog razvoja:

  1. WhatToExepect – https://www.whattoexpect.com/first-year/month-by-month
  2. PregnancyBirth&Baby – https://www.pregnancybirthbaby.org.au/baby-development
  3. CDC – https://www.cdc.gov/ncbddd/actearly/milestones/milestones-2mo.html
  4. WebMD – https://www.webmd.com/parenting/baby/features/stages-of-development#1
  5. HealthLine – https://www.healthline.com/health/baby/baby-development-stages

Objavljen: 12. mart 2018. godine, ažuriran: 4. januar 2024. godine

22. nedelja bebinog razvoja
22. nedelja bebinog razvoja – Foto: Canva/Demetra

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button