fbpx
Zatrudnjivanje

TORCH infekcije

TORCH je skraćenica za panel testova za otkrivanje infekcija kod trudnica. Ove bolesti se mogu preneti sa trudnice na plod, što može dovesti do komplikacija, ukoliko se ne otkrije na vreme i ne leči.

Šta je TORCH test?

TORCH je skraćenica za panel testova za otkrivanje infekcija kod trudnica. Ove bolesti se mogu preneti sa trudnice na plod, što može dovesti do komplikacija, ukoliko se ne otkrije na vreme i ne leči.

Infekcija obuhvaćene TORCH analizom se mogu preko posteljice preneti sa majke na plod, a zaraza se može dogoditi u bilo kom trenutku trudnoće. Postoji mogućnost da je trudnica već preležala neke infekcije obuhvaćene TORCH analizom.

beba 12
Photo by Chris Anderson on Unsplash

Skraćenica TORCH se odnosi na:

T = Toxoplasmosis / Toxoplasma gondii

O = Other infections/ druge infekcije (Hepatitis B, Coxsackie virus, Syphilis, Varicella-Zoster Virus, HIV i Parvovirus B19)

R = Rubella

C = Cytomegalovirus

H = Herpes simplex virus

Sve navedene bolesti se pojavljuju sa sličnim naznakama, uključujući srce, oči, kožu i centralni nervni sistem. Uzrokuju mikrocefaliju i žarišta kalcifikacija u mozgu.

Simptomi

TORCH

Simptomi TORCH-a mogu da obuhvataju povišenu temperaturu i problem sa ishranim. Novorođenče je često mnogo manje za svoju gestacijsku starost. Mogu biti prisutne petehije po koži uz tačkaste podlive zbog krvarenja iz kapilara u koži. Često je i uvećanje jetre ili slezine (hepatosplenomegalia) uz posledičnu pojavu žutice. Oštećenje sluha, vida, mentalna retardacija, autizam, pa čak i smrtni ishod, sve to može biti posledica ovih infekcija.

Majka često ima vrlo blagu kliničku sliku, ili je čak bez simptoma.

Dijagnoza TORCH-a

Dijagnoza da li novorođenče ima neku od pobrojanih infekcija (ako postoji sumnja) se utvrđuje uzimanjem uzorka krvi, urina i likvora i utvrđivanjem postojanja specifičnih antigena ili povišenog IgM antitela za uzročnika.

Prevencija je zato izuzetno važna. Kao deo prenatalnih pregleda preporučuje da trudnica uradi test koji će pokazati nivo antitela:

  • Imunoglobulin G – IgG – da li je ranije imala infekciju i više nije akutno bolesna i
  • Imunoglobulin M- IgM da li je infekcija akutno prisutna.

Lekar će pri proceni koristiti anamnezu simptoma žene zajedno sa antitelima, kako bi procenio da li je fetus bio izložen infekciji.

Neke od tih infekcija, kao što su toksoplazma i sifilis, mogu da se uspešno leče antibioticima, ako je otkriveno da majka boluje rano u trudnoći. Većina nema neki efektivan tretman, ali neke se mogu prevenirati ako se majka vakciniše pre same trudnoće, kao za rubelu i varičelu. Ako majka aktivno boluje od herpes simplex virusa, trudnoća se po pravilu završava carskim rezom, da novorođenče ne bi došlo u kontakt sa virusom.

Prognoza oboljenja ovim infekcijama zavisi od tipa infekcije, ali i od perioda trudnoće kad se oboljenje pojavilo.

Ne postoji opasnost po fetus ili trudnicu od ove analize. Radi se klasično vađenje krvi iz vene, bez neke prethodne pripreme.

demetra 91
Photo by Amritanshu Sikdar on Unsplash

Literatura:

  1. NIH:TORCH Infections. Toxoplasmosis, Other (syphilis, varicella-zoster, parvovirus B19), Rubella, Cytomegalovirus (CMV), and Herpes infections – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12150751, avgust 2002. godine
  2. Healthline – https://www.healthline.com/health/torch-screen jun 2018.  Godine
  3. ScienceDirect – https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0095510814001250?via%3Dihub 2014. godina

Objavljen: 20. oktobar 2015. godine, ažuriran: 23. april 2024. godine

Uredništvo

Redakcija portala izveštava o novim događajima, istraživanjima, informacijama. Prenosi vesti i ustupa prostor. Sve vaše sugestije i predloge možete nam poslati na office@demetra.rs

Related Articles

Back to top button