fbpx
Kalendar trudnoće

21. nedelja trudnoće – Kalendar trudnoće

21. nedelja trudnoće: Beba je veličine oko 27 centimetara i težine oko 360 grama. Njen mozak se i dalje razvija, ali počinje da se formira i masno tkivo. Kod trudnice, može se javiti umor i otežano disanje zbog rasta materice koja vrši pritisak na dijafragmu. Takođe, moguće su i neke trudničke tegobe poput gorušice i zatvora. Važno je pratiti savete lekara, pravilno se hranite i ostati fizički aktivni, ako je to dozvoljeno.

21 nedelja trudnoće koji je mesec? – To je 5. mesec trudnoće!

ultrazvuk 2

Peti mesec trudnoće – 4. nedelja

5. nedelja trudnoće – 21. nedelja trudnoće – Buduća mama

Beba nastavlja da raste, pa samim tim i materica. Srećom, stomak još uvek nije toliko veliki da bi vam smetao. Ove nedelje se verovatno osećate više kao sportista, a manje trudnica, u odnosu na period koji je sada iza vas. Ne bi bilo loše da period kada se ovako dobro osećate, iskoristite za kupovinu garderobe. U današnje vreme, na tržištu postoji veliki izbor garderobe za trudnice, pa je i tokom ovog perioda moguće biti moderan.

Ukoliko je vaš nivo energije visok i nemate rizičnu trudnoću, najbolje bi bilo da se bavite nekim vidom rekreacije. Možda sve vreme niste ni prestajali bavljenje sportom, ako ste i ranije bili aktivni. Svaka aktivnost pomoćiće vam da lakše iznesete trudnoću do kraja i bez problema se porodite.

Ukoliko još ne osećate pokrete bebe, nemojte brinuti. Trudnice koje su gojazne, previše otiču ili je posteljica na prednjem zidu, kasnije i manje intenzivno osećaju bebine pokrete.

Kako ćete se osećati? 21. nedelja trudnoće iskustva

21. nedelja trudnoće

Ovo je vreme kada je moguće da će strije početi da se javljaju. Kako vaša koža bude nastavila da se isteže i širi, roze i ljubičaste linije bi mogle postati sve uočljivije. Najčešća je pojava strija na stomaku, grudima, zadnjici i butinama. Krivac za pojavu strija su hormonske promene, istezanje kože i genetika. Potrudite se da bar jedanput dnevno mažete kožu mlekom ili uljem za telo. Najbolje da koristite ona koja se koriste prvenstveno kao preventiva za pojavu strija. Jednom nastale strije, mogu se ublažiti, ali neće nestati. Pročitajte još: Budite lepe u trudnoći

Još jedna neprijatnost u 21. nedelji su bolovi u leđima. Loše držanje može pojačati bolove u leđima. Oni se javljaju usled otežavanja materice i hormonskih promena, a posebno su izraženi kod trudnica koje dobijaju previše kilograma.

Proširene vene su česta pojava u trudnoći. Da biste smanjili ove probleme, pokušajte da radite vežbe istezanja nogu, a kada sedite, držite noge podignute. Na ovaj način ćete smanjiti i mogućnost da imate probleme sa oticanjem. Pročitajte više o Proširenim venama u trudnoći!

Pratimo bebin razvoj u petom mesecu trudnoće – 21. nedelja trudnoće

Bebin rast je sada nešto usporeniji, ali ona i dalje raste i razvija se. Njena koža, organi i centralni nervni sistem nastavljaju da se razvijaju i sazrevaju. Ove nedelje bebini nokti se formiraju i nastavljaju da rastu. Iako digestivni sistem nije u potpunosti razvijen, nastavlja da sazreva. Creva polako počinju da se skupljaju i opuštaju. Beba neprestano guta anmionsku tečnost. Ako osetite ritmične pokrete u stomaku, koji se iznova ponavljaju, to fetus štuca. Neke bebe štucaju retko, dok druge to čine svakodnevno. Ukoliko nosite blizance, ovo je period kada oni počinju da bivaju svesni prisustva onog drugog. U ovoj fazi razvoja, na ultrazvuku se često može videti kako pokušavaju da uhvate ili udare onog drugog.

Blizanačka trudnoća – 21. nedelja trudnoće

Sada ste zvanično na pola puta blizanačke trudnoće, ali pošto čekate dve bebe, verovatnije je da se porodite koju nedelju ranije. Narednih nekoliko nedelja bi trebalo da se dobro osećate dok bebe postaju značajno veće. Iskoristite energiju i mobilnost koju još uvek imate. Izvor: Twinstuff

Moguće je da uskroo počnu da se javljaju lažne kontrakcije, ako se već niste suočili sa njima. Većina žena ih oseća u drugoj polovini trudnoće, ali se nekada javljaju još od 16. nedelje. Ne bi trebalo da traju više od 30 sekundi i treba da prolaze nakon što promenite položaj. Više o lažnim kontrakcijama…

Počnite da mažete kreme, ako već niste jer koža treba da pretrpi veliku elastičnost i istezanje. Dovoljno se hidrirajte i pokušajte da predupredite preveliku pojavu strija. Ipak, ne postoji ništa što može garantovati da se one neće pojaviti. Ukoliko vam se pojavi iscedak iz bradavica, ovo je potpuno normalno. Telo se sprema za dojenje.

kolika je beba u 21. nedelji trudnoće

Dvadeset prva nedelja trudnoće – telo mame i bebe

Promene na telu – 21. nedelja trudnoće

Ove, i narednih par nedelja, biće period ubrzanog dobijanja telesne težine. Verovatno ćete nedeljno dobijati između 250 i 500 grama. Mnoge trudnice iskuse fazu ”ubrzanog gojenja u trudnoći”. Nekima se to dogodi između od 5. do kraja 6. meseca trudnoće, dok druge ovaj problem imaju tokom poslednjeg tromesečja ili samo u 9. mesecu.

Beba u 21. nedelji

Od ove nedelje dužina fetusa počinje da se meri od vrha glave do pete ( do sada je merena od vrha glave do kraja kičme). Dužina bebe iznosi između 26 i 27 centimetara, a teška je oko 360 grama.

Pogledajte tabelu težine i dužine fetusa po nedeljama trudnoće!

Partneri i 21 nedelja trudnoće

Trudnoća ne mora biti izvor brige i stresa, ali morate imati puno razumevanja za partnerku. Obično budući roditelji brinu o zdravlju bebe i kako će proteći trudnoća. Tu je i finansijska neizvesnost, pa briga da li će se promeniti odnos partnera. Izvor: SageJournals Često su ove brige potpuno bespotrebne, a mogu negativno uticati na trudnoću.

Pokušajte da se opustite i pomognete i sebi i partneru tako što ćete: redovno zajedno vežbati, vežbati tehnike opuštanja i disanja, probati meditaciju, naučiti da prepoznajete znake stresa, odlaziti na vreme da spavate i možda nekad uzeti slobodan dan da provedete malo vremena zajedno. Važno je da razgovarate otvoreno o tome šta vas muči i imate poverenja i razumevanja u partnera. Stres nije uvek i nužno loš, ali nema potrebe da mu se izlažete više nego što je potrebno.

Saveti – dvadeset prva nedelja trudnoće

U drugom trimestru vam spavanje mogu otežati bolovi u leđima, grčevi, ”sindrom nervoznih nogu” i toplota. Zbog rasta stomaka, sve vam je teže da nađete udoban položaj.

Probajte da stavite jastuk između nogu, mnogima on dosta olakšava spavanje.

Pročitajte više o Nesanici u trudnoći!

Save

Objavljen: 11. septembar 2011. godine, ažuriran: 4. februar 2024. godine

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button