fbpx
Vaspitanje

20 načina da vas dete sluša dok mu se obraćate

Kako da vas dete sluša dok mu se obraćate? Da li vam se već dešavalo da dete ne primećuje da mu nešto pričate? Posebno ako taj razgovor duže potraje.  Njihova sposobnost da se koncetrišu i slušaju može usloviti i njihov uspeh u školi.

Različiti tipovi roditelja

Postoje različiti načini na koje roditelji komuniciraju sa svojom decom. Svi roditelji žele da dete sluša dok mu se obraćate, ali ne uspevaju svi u tome efikasno. Postoje različite vrste roditelja, kada je komunikacija sa decom u pitanju:

 1. Jedna grupa roditelja ima blago agresivan stil komunikacije. Oni često viču i napadaju decu. Deca reaguju na različite načine – od toga da imaju strah do toga da ignorišu naredbe roditelja.
 2. Drugi tip roditelja se najčeće sreće i to je pasivni oblik. Ovo su roditelji koji su previše blagi prema svojoj deci, trude se da dete ne pomisli nešto loše i da ih ne uvrede, a deca vode glavnu reč u kući. Ovaj tip roditelja, kada ih deca previše marginalizuju prelaze u agresivni tip kako bi povratili svoje pozicije.
 3. Treća vrsta roditelja su asertivni roditelji. Oni komuniciraju sa detetom na jedan pozitivni, topli, čvrst, dosledan, jasan i samouveren način. Ovo je prava veština.

Roditelji koji komuniciraju sa decom asertivno pokazuju detetu da znaju o čemu pričaju, ali da ga ujedno i slušaju.

deca 2

Kako da vas dete sluša dok mu pričate?

 1. Obraćajte se detetu imenom

Svako drugačije reaguje onda kada mu se obratite imenom. Detetu će to biti jasan znak da se obraćate baš njemu i brže će odreagovati da vam uzvrati kada mu se obratite. Ime je ono na šta dete prvo reaguje. Posebno kada su mala deca u pitanju. Uvek rečenicu započnite imenom deteta. Ako dete nešto radi, počnite sa: “Dimitrije”. Zatim sačekajte da prestane da gleda televizor ili šutira loptu, pa nastavite rečenicu: “Ručak će biti ubrzo.”

2. Da vas dete sluša: Nemojte stalno govoriti “NE”

Potrudite se da ne govorite detetu stalno negacije. Potrudite se da kažete, na primer: “Vreme je da idemo na spavanje.” ili “Vreme je da idemo u šetnju.” umesto: “Ne možeš sada da gledaš crtani.”

Čak ni mala deca ne treba da čuju “NE” hiljadu puta u toku dana. Nemojte misliti da vas ne razumeju ako su mali. Razumeće vas, a ujedno će bogatiti svoj rečnik time što će slušati različite fraze i rečenice.

Ovaj način komuniciranja sa detetom zahtev trening i veštinu roditelja, ali vredi da ga savladate. Pozitivan stav i ljubaznost pružaju detetu više samopouzdanja, što rezultira time da je dete srećnije, bolje sklapa prijateljstva, lakše se snalazi i bolje ume da vam prenese svoje strahove, radosti i svoja osećanja. Deca uče od roditelja i ponašaće se prema drugima onako kako se roditelj ponašao prema njima. Potudite se da se u vašem svakodevnom obraćanju detetu nađu rečenice ovog tipa:

 • Divno je što ste mi pomogli da rasklonimo ovaj nered.”
 • “Baš je lep ovaj tvoj crtež.”
 • Sve bolje sređujete svoju sobu, jako sam srećan zbog toga.”

Pročitajte: Faza „Ne!“

3.      Gledajte dete u oči dok razgovarate

Od najranijeg uzrasta se trudite da dete gledate u oči kada mu nešto pričate. Ne bi bilo loše i da čučnete dok razgovarate sa detetom ili sednete za sto zajedno. Ovime pokazujete i dobre manire i dajete primer detetu kako se razgovara. Sa druge strane, pomaže vam i da slušate jedno drugo.

Mala deca ne mogu da razumeju previše uputstava odjednom, pa se trudite da budete što jednostavniiji. Nemojte govoriti detetu: „Milice, sipaj vodu psu, zatim odnesi svoju jaknu u orman i raskloni igračke sa poda.“  Umesto toga bolje navodite jedno po jedno, jer su šanse da zapamti sve minimalne.

Ako vam se čini da detetu luta pogled ili vas ne prati, pojednostavite i skratite.

4. Kako da dete sluša dok mu se obraćate: Utvrdite da li vas dete razume

Ako dete ne razume šta mu pričate i kakva mu uputstva dajete, kako da očekujete da bilo šta uradi. Budite sigurni da su vas razumeli, zamolite ih da ponove ono što ste im rekli. Ako ne mogu, znači da je komplikovano ili predugo da shvate i zapamte. Pokušajte da pretvorite to u jednostavniju konstrukciju.

5. Koristite adekvatan ton

Nikada ne pokušavajte da nadglasate dete. Ovo je jednostavno pogrešan način komunikacije. Sačekajte da se smiri, pa onda razgovarajte.

Ako većinu vremena vičete, dete neće umeti da raspozna da ga upozoravate na opasnost u nekoj hitnoj situaciji.

Ukoliko dovikujete detetu u sobi da je vreme za spavanje ili da požuri, mala je verovatnoća da će vas shvatiti ozbiljno, a posle nekog vremena više neće ni registrovati da ga zovete. Odvojte minut da odete do sobe i detetu kažete dok vas gleda šta je potrebno. Tako ćete ispasti obiljniji, a ima više šanse za saradnju i dobar odnos. Poštovanje mora da bude međusobno.

6. Ako želite da vas dete sluša, ponudite opcije i alternativna rešenja

Kako da vas dete sluša dok mu pričate i sarađuje sa vama, ako ne razume zašto to i njemu koristi ili je uslovljeno bez mogućnosti da napravi izbor? Deca moraju da vide važnost uputstva i svoj benefit. Na primer:

 • „Kada završiš domaći zadatak, gledaćemo crtani film!“
 • „Da li želiš crvene ili plave pantalone da obučeš?“
 • „Završi sređivanje sobe i idemo u šetnju onda!“

Time što ćete koristiti reči „i“ i „ili“ izgledaće kao da dete ima izbor, iako ga zapravo nema. Ako dete uključite u proces odlučivanja, pre će učestvovati. Pitajte ga:

 • Gde bi voleo da držimo ove kamione – u ormaru ili ovoj korpi? Odloži ih gde misliš da je bolje.“
 • „Večeras ne možete da crtate temperama, ali mogu vam dati voštane bojice.“

7. Neka razgovor sa detetom bude prioritet

Otvorena i prijatna komunikacija je osnov da vas dete sluša dok mu se obraćate, ali pre svega da razvije njegovo samopouzdanje, samopoštovanje, dobru komunikaciju i saradnju sa drugim ljudima i bliskost sa vama. Odvojite vreme da jačate odnos i veštine komunikacije, tako što ćete razgovarati sa decom koliko god možete. Nikada nemojte odustajati od razgovora sa njima, ali ih obavezno i slušajte šta imaju da kažu.

Dvosmerna komunikacija podrazumeva razgovor i slušanje sagovornika. Nemojte potcenjivati dete i ignorisati njegove potrebe i to što ima da kaže. Kao što vi želite da vas dete sluša, tako i ono ima potrebu da bude saslušano.

8. Kako da vas dete sluša dok mu pričate? Postavljajte otvorena pitanja

Ako želite da dete otvoreno razgovara sa vama i više razmišlja, morate mu postaviti otvorena pitanja. To su pitanja na koja ne može da odgovori samo sa „da“ ili „ne“. Ovaj način ispitivanja pruža mogućnost da dete više razgovara o svojim idejama i osećanjima.

Na primer, nemojte pitati: „Kako si se proveo na Markovom rođendanu?“ Bolje pitanje je: „Šta je bilo najzanimljivije na Markovom rođendanu?“

Odgovorite sa: „Stvarno? Pa to je baš zanimljivo…“ kako bi i dete znalo da ga pažljivo slušate.

9. Vreme za zadatke

Pokušajte da postavite vreme u kom deca treba nešto da obave. Neka to budu prvo kratki i jednostavni zadaci. Probajte i sa postavljanjem šeme obavljanja zadataka koja za mlađe može biti sa slikama. Pohvalite ih i nagradite za urađen zadatak.

Odredite i vreme za obavljanje zadataka koje će biti pre ili nakon igre. Nemojte ih prekidati u nečemu što je njima važno, a što rade. Uvodite jednu po jednu stvar postepeno u rutinu i rotirajte ih. Ne očekujte da sve i odmah počnu da rade.

10. Kako da vas dete sluša? Najavite na vreme prekid

Nemojte ih u trenutku prekinuti, ali ne puštajte ni da produžavaju igru. Recite im da je vreme da pođu kući i da polako završavaju i da se pozdrave.

deca 3
Kako da vas dete sluša kad mu se obraćate?

11. Kako da vas dete sluša? Budite uviđajni

Razgovarajte sa decom onako kako razgovarate sa svojim prijateljima. Istim tonom i na taj način. Poštovanje deteta i njegovih potreba i stavova je veoma važno za njegovu ličnost, ali i nema razloga da bude drugačije.

12. Pokažite im da ih prihvatate i volite

Možda mislite da se to podrazumeva, ali u realnosti nije tako. Mnogi roditelji zaborave da pokažu deci da ih vole baš takvu kakva jesu, možda i različita od onog što su zamišljali da će biti. Ako im pokažete prihvatanje, kada budu rasli, neće se ustručavati da dele ono što ih tišti sa vama. Ako želite da vas dete sluša, mora biti svesno da i vi njega slušate kada priča. Znaće da ste tu i da ih prihvatate i volite bezrezervno.

Ovo ne znači da bez pogovora treba da prihvatite neprimereno ponašanje i puštate ih u nedogled da rade ono što smatrate da nije u redu.

 • Na primer, ako vam dete kaže: „Mama, bojim se da spavam sam.“
 • Dobar odgovor je: „ U redu, mili, ostavićemo otvorena vrata i noćno svetlo.“
 • Loš odgovor je: „Ne budi plačljivko. Dovoljno si veliki da spavaš sam! Samo se kukavice plaše!“

13. Kako da vas dete sluša? Ne prekidajte dete dok priča

Pokušajte da ne prekidate dete i da mu ne prigovarate dok priča priču. Deca će izgubiti interesovanje, ako se udaljite od njihove priče i pokušavate da ih naučite lekciju. Na primer, dete se vraća uzbuđeno i počinje priču o tome kako je provelo vreme sa drugom blizu saobraćajnice, pruge i slično, a vi ga prekidate da mu održite lekciju kako je to opasno, ne čekajući da vam ispriča šta je želelo.

Sledeći put, dete će dva puta razmisliti dok sa vama ne podeli svoju priču, ako i ne prestane da deli sa vama epizode svog života. Tačno je da treba dete da uputite na moguće opasnosti, ali sačekajte bar da sve završi ili mu skrenite pažnju na to u neko drugo vreme.

14. Budite nežni, ali dosledni

Ako ste odlučili da se pridržavate nekog postulata, držite se toga. Dogovorite se i sa drugim roditeljem, naravno, da oboje budete dosledni, ali nemojte odstupati. Deci se ovaj izbor neće svideti, ali je važno da znaju da nećete popustiti. Neka deca znaju da nećete promeniti mišljenje ma šta vam govorili.

15. Prilagodite se i očekujte lepe manire

Ukoliko očekujete lepe manire od deteta, ono ih stalno mora gledati kod kuće. Ne možete očekivati bilo šta od deteta, što nije imalo prilike da gleda kod kuće.

16. Ako želite da dete sluša dok mu se obraćate, slušajte i vi dete

Pokažite deci da ih slušate zaista. Dok vam se dete obraća nemojte nešto raditi na računaru, telefonu, pisati, usisavati, gledati u nešto drugo. Pokažite im da imaju vašu punu pažnju, kako bi isto i vi mogli od njih da očekujete. Ako u tom trenutku zaista ne možete da razgovarate, nemojte se ni pretvarati da slušate. Recite im da sačekaju koji minut dok ne budete u prilici da razgovarate. Pokažite im da ih slušate tako što ćete im postaviti potpitanja.

17. Usmerite decu i očekujte lepe manire

Dobri maniri se grade kod kuće i tokom vremena. Ne možete očekivati da dete ima lepe manire, kao što ne možete očekivati na da vas dete sluša, ako to nije naučilo u domu. Ako im kod kuće budete pokazivali lepe manire, to možete očekivati i od njih, kako kod kuće, tako i van nje.

da vas dete slusa dok mu se obracate
Kako da vas dete sluša; Foto: Pexels

Počnite sa podučavanjem „hvala“ i „molim“ u najranijem uzrastu, pre nego što dete počne da priča. Ono će samo usvojiti te reči kako bude učilo da govori. Deca će često imitirati odrasle i njihove lepe ili loše manire.

18. Ako želite da vas dete sluša nemojte stalno naređivati

Deca ponekad ne razmišljaju kako će njihovo ponašanje uticati na druge. Ako koristite strategiju da objašnjavate stvari u vezi sa svojim mislima i osećanjima, to će biti daleko efikasnije od naredbi. Umesto: „Dođi“ pitajte „ Da li bi mogao da dođeš?“. Na primer: „Da li bi mogla da prestaneš da lupaš jer mi baš smeta?“ umesto da kažete: „Prestani odmah!“

Ako je dete sklono sakrivanju u prodavnici, recite mu: „Veoma sam zabrinuta i osećam se uplašeno kada odeš od mene jer se bojim da ću te izgubiti!“

19. Ako želite da vas dete sluša, nemojte mu stalno govoriti „treba“

Pokušajte da stalno ne sprovodite svoja pravila i skrećete pažnju na sitnice. Deca će prestati da vas „čuju“ ako neprestano skrećete pažnju da nešto „treba ovako“ ili „treba onako“. Ako stalno ponavljate „treba“ dete će na kraju to prestati da čuje.

Umesto da kažete detetu: „Treba da pitaš nastavnika kada ti nije jasno!“, bolje pitajte: „Kako vam nastavnik objašnjava novu lekciju? Zašto misliš da je ovo teško?“ tako ćete započeti konverzaciju i možda doći do rešenja problema, a veća je verovatnoća da vas dete sluša ako primećuje da vam je stalno da taj problem reši.

20. Vreme 1 na 1 je nezamenljivo da vas dete sluša

Ovo je posebno važno ako imate više od jednog deteta ili pak živite u višečlanoj porodici sa više generacija. Ponekad u porodicama gde ima više dece, braća i sestre razgovaraju sa mlađima, ali to ne znači da vi ne treba da pričate sa detetom.

Pokušajte da svaki dan sa svakim detetom odvojite bar par minuta za razgovor 1 na 1 kako biste bili u toku i ono imalo osećaj da se interesujete za njega i da nije izopšteno. Neka ovi razgovori budu spontani i u različito vreme. Možda dok šetate parkom, čitate pred spavanje, pravite ćerki frizuru ili se igrate figuricama. Ovo ne treba da budu planirani sastanci i razgovori, ali je važno da budu kvalitetni i redovni.

Objavljen: 06. januara 2023. godine, ažuriran: 7. februar 2024. godine

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button