fbpx
Kalendar trudnoćeTrudnoća

2. nedelja trudnoće – Kalendar trudnoće: druga nedelja trudnoće

Trudnoća se obično računa od prvog dana poslednje menstruacije, tako da 2. nedelja trudnoće nije period kada ste zapravo u drugom stanju, već mu prethodi. Ovulacija, koja predstavlja oslobađanje jajne ćelije iz jajnika, obično se javlja oko 14 dana nakon prvog dana poslednje menstruacije, ali to može da varira u zavisnosti od dužine menstrualnog ciklusa osobe. Trudnoća je moguća ako dođe do oplodnje nakon ovulacije. Ako pokušavate da zatrudnite, važno je da razumete svoj menstrualni ciklus i kada je verovatno da ćete ovulirati kako biste povećali svoje šanse za začeće. Ako imate bilo kakvih zabrinutosti u vezi sa svojim menstrualnim ciklusom ili plodnošću, dobra je ideja da razgovarate sa zdravstvenim radnikom za više informacija i uputstva.

2. nedelja trudnoće

Prvi mesec trudnoće: druga nedelja trudnoće

Ni 2. nedelja trudnoće nije vreme kada ste već u drugom stanju. Tek vas čeka ovulacija i začeće početkom naredne nedelje, a trenutno u vašem jajniku sazreva jajna ćelija koja će biti oslobođena. Ove nedelje telo se sprema za ovulaciju. Vaša materica polako zadebljava i sprema sa da primi oplođenu jajnu ćeliju. Jajna ćelija može da preživi između 12 i 24 sata posle ovulacije, ali spermatozoidi mogu da prežive i do pet dana u plodnoj sluzi.

Tokom prve dve nedelje vaše telo će proizvoditi estrogen i progesteron u različitim količinama kako bi pripremilo telo za ovulaciju, kada jajnici oslobode jajnu ćeliju. Ako imate sreće, to će biti oplođena jajna ćelija koja će narednih 40 nedelja boraviti u vašoj materici. Pročitajte još: Hormoni trudnoće

Postoje žene koje osete trenutak pucanja jajne ćelije, odnosno ovulaciju kroz blage grčeve ili bol sa jedne ili obe strane stomaka. Takođe možete primetiti i povećano lučenje plodne sluzi. Kada je plodna sluz obilnija i lepljiva imate najveće šanse za začeće. Više o praćenju cervikalne sluzi! 

Bazalna temperatura – Drugi način da saznate kada su vam plodni dani jeste da merite bazalnu temperaturu od prvog dana menstrualnog ciklusa. Ovo je vrlo efikasan i prirodan metod da utvrdite kada su vam plodni dani.

Ukoliko vaša telesna temperatura ostane povišena 18 dana, velika je verovatnoća da ste u drugom stanju te bi bilo dobro da uradite test za utvrđivanje trudnoće. Telesna temperatura će ostati povišena i tokom trudnoće.

Da biste dobili ispravan rezultat, potrebno je da temperaturu merite svako jutro, pre nego što ustanete iz kreveta. Na promenu telesne temperature mogu uticati i promena temperature u sobi u kojoj spavate, ukoliko ste spavali manje od 6 sati, ukoliko ste prehlađeni. Više o praćenju bazalne temperature!

2. nedelja trudnoće – činjenice:

mojih 5 minuta

Veličina bebe u 2. nedelji trudnoće

Kao što smo rekli, još uvek niste u drugom stanju, ali vaše telo se bliži ovulaciji koja može da rezultira začećem i trudnoćom. Pročitajte više o tome šta je ovulacija i kada se događa

Kako ćete se osećati? Simptomi trudnoće – 2. nedelja trudnoće

Moguće je da ćete ove nedelje osećati jak seksualni nagon. Promene hormona koje vode do ovulacije nekada pojačavaju seksualnu želju kod žena i to je potpuno prirodno. Moguće je da ćete imati neke od simptoma ovulacije, a to su:

 • Obilnija cervikalna sluz,
 • Osetljivost dojki,
 • Bol u karlici (obično na jednoj strani),
 • Nadutost,
 • Može se javiti mala mrlja krvi na vešu,
 • Promene raspoloženja i
 • Povećan libido.

Rani znaci i simptomi trudnoće – Najčešći simptomi koje žene imaju tokom ovulacije su blagi grčevi sa jedne ili obe strane donjeg stomaka. Većina žena, tokom prvih 10-14 dana od ovulacije neće imati nikakve znake trudnoće. Kod najvećeg broja, znaci će se javiti tek posle 6. nedelje trudnoće.

Neki od najčešćih znakova trudnoće su:

 • Umor
 • Izostanak menstruacije
 • Mučnina
 • Bol u dojkama
 • Učestala potreba za mokrenjem
 • Metalni ukus u ustima
 • Poremećaji spavanja
 • Telesna temperatura koja ostaje povišena posle ovulacije.
Prenatalni testovi i pregledi u drugoj nedelji trudnoće

Ove nedelje nema potrebe da idete kod lekara, jer ste pregled pre trudnoće verovatno već obavili. Do sada bi trebalo da vodite računa o uravnoteženoj ishrani i pijete folnu kiselinu i druge suplemente po potrebi. Uz to bi bilo dobro da ste smanjili unos kofeina i alkohola.

2 nedelja trudnoće – česta pitanja lekarima

 • Kako se može povećati proizvodnja sperme? – Muškarci, kao i žene, treba da rade na zdravim životnim navikama kako bi maskimizirali svoju plodnost. Alkohol, pušenje, droga i stres mogu da smanje kvalitet sperme, pa ih treba izbegavati, smanjiti ili ukinuti. Nakon šest meseci izostanka trudnoće, savetujemo da uradite analizu spermograma i spermokulturu.
 • Koji su znaci izostanka ovulacije i kada treba tražiti pomoć zbog izostanka trudnoće? – Ukoliko ovulacija izostane, nije moguće ostvariti trudnoću. Većina žena koja nema ovulaciju, nema ni redovne menstrualne cikluse. Lekar će lako, prilikom analiza i folikulometrije shvatiti da li imate ili ne ovulaciju. Ukoliko godinu dana niste ostali u drugom stanju a mlađi ste od 35 godina, odnosno 6 meseci ako ste stariji od 35 godina, savet je da se obratite lekaru.
 • Kako povećati šanse za začeće u toku ovulacije? – Trebalo bi da imate seksualne odnose najmanje 4 do 5 dana pre ovulacije, kao i tokom same ovulacije. Odnosno svaki drugi dan u danima koji prethode i nakon ovulacije.
2. nedelja trudnoće
2. nedelja trudnoće –

Foto: Canva & Demetra

Saveti – druga nedelja trudnoće

Vremenski period potreban za zatrudnjivanje zavisi od brojnih faktora. Neki parovi će morati da sačekaju nekoliko meseci pre pozitivnog testa. Lekari savetuju da nema potrebe vršiti dodatna ispitivanja dok ne prođe godinu dana od početka redovnih seksualnih odnosa (godinu dana, svaki drugi dan ili tri puta nedeljno).

Ne zaboravite da je stres veliki neprijatelj trudnoće i može uticati na odlaganje ostvarivanja materinstva. Ukoliko ne možete da se opustite, razmotrite početak bavljenja jogom ili meditacijom, kako biste bili mirni i opušteni. Pročitajte: Joga i zatrudnjivanje – može li da pomogne začeću

Vreme je i da se odreknete svoje čaše vine i pokušate da izbegavate alkohol za vreme trudnoće. Razmislite o ceđenim prirodnim sokovima i meditaciji, kao odličnom rešenju za opuštanje. Dobro će biti i da pijete čajeve bez kofeina. Zamolite partnera da vas podrži u ovoj odluci, a možda će i on želeti da se odrekne kojeg koktela i pokaže da imate njegovu punu pažnju i podršku. Bilo bi dobro i da se bavite lakom fizičkom aktivnošću, poput vežbanja koje nije previše zahtevno ili džogiranja. Ne zaboravite da redovno uzimate vitamine i/ili folnu kiselinu.

Vaš partner – druga nedelja trudnoće

Nemojte da seksualni odnosi postanu obaveza i nešto što nužno treba da dovede do ostvarivanja potomstva. Ponekad je baš taj pritisak ono što odmaže na putu do bebe. Imajte uvek na umu da ste ravnopravni partneri na ovom putu. Iako će žena biti ta u čijem će stomaku beba rasti i koja će je dojiti nakon toga, muškarac je onaj bez čijeg spermatozoida ne bi moglo da dođe do trudnoće, te i on ima svoju veoma važnu ulogu.

Povedite računa da li lubrikanti koje možda koristite mogu imati sastojke koji mogu otežati začeće. Raspitajte se koje lubrikante je dozvoljeno da koristite.

Imajte na umu da samo 20% parova uspe da ostvari trudnoću tokom prvog pokušaja zatrudnjivanja.

Važne smernice – 2. nedelja trudnoće:

 • Osluškujte svoje telo da primetite znake ovulacije. Možete da probate da koristite i nešto poput Maybe Baby ili LH trakice.
 • Redovno pijte prenatalne vitamine i/ili folnu kiselinu.
 • Planirajte seksualne aktivnosti kada se bude približavala sredina ciklusa, ali se potrudite da zadržite spontanost i uživajte.
 • Primetićete pojavu cervikalne sluzi, a moguće i da ćete osećati pojačan seksualni nalog.
 • Potražite način da se opustite i držite stres pod kontrolom.

Objavljen: 5. jun 2011. godine, ažuriran: 4. februar 2024. godine

Literatura:

 1. ScienceDirect: Hormonal predictors of sexual motivation in natural menstrual cycles – https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0018506X13000482?via%3Dihub, april 2013. godine
 2. ScientificResearch: Ovulation detection mechanism—a microcomputer based approach – https://www.scirp.org/journal/paperinformation.aspx?paperid=9170, decembar 2011. godine
 3. CDC: Coping With Stress – https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/daily-life-coping/managing-stress-anxiety.html, januar 2021. godine
 4. HealthEssentials: Can You Get Pregnant on Your Period? – https://health.clevelandclinic.org/can-you-get-pregnant-on-your-period, januar 2020. godine
 5. PLOS ONE: Time to Pregnancy: A Computational Method for Using the Duration of Non-Conception for Predicting Conception – https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0046544, oktobar 2012. godine
 6.  UCSH: Conception: How It Works? – https://www.ucsfhealth.org/education/conception-how-it-works

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button