fbpx
Kalendar razvoja bebe

19. nedelja bebinog razvoja – Kalendar razvoja bebe

 Beba četiri meseca 3. nedelja

Beba – 19. nedelja bebinog razvoja: Ona je sada svesna kretanja oko sebe. Ona posmatra automobil, psa, loptu, igračke, ljude i sve što se pomera. Sada se može dešavati da gleda oko sebe i prekida podoj kada joj se u vidokrugu nešto pomeri.

U ovom uzrastu je česta pojava da se majka žali kako beba svaki čas prekida podoj i gleda okolo, kako joj svašta odvlači pažnju i plaši se da ne ostane gladna.

Pročitajte:

19. nedelja bebinog razvoja i rasta

Plač je i dalje osnovni način bebine komunikacije, ali se u ovom uzastu javlja i smisao za humor. Beba sada uči da se igra žmurke. Probajte da stavite pelenu ispred svog lica, a onda da se pojavljujete sa čuvenim ”Bu!” ispred bebinog lica.

Beba sada reaguje i na vaše grimase koje pravite. Pravite različite izraze lica, smejte se, namigujte, plezite i uz to proizvodite različite zvuke. Vaša beba voli da vas sluša i u ovom fazi joj to zaista i pomaže da razvija sopstvene jezičke veštine.

sečenje bebinih noktiju
19. nedelja bebinog razvoja

Druženje sa četvoromesečnom bebom – 3. nedelja

Igrajte se letenja aviona. Ova igra je čista radost i uživanje za bebu i vas, a pomaže joj da razvija kupnu motoriku i uči kretanje. Držite bebu okrenutu malo na stomaku, malo na leđima. Dobro je držite u jednoj ruci i onda nežno pravite pokrete letenja. Beba će uživati da ”leti” smejaće se, kada se bude osećala bezbedno čak će raširiti i ruke.

Ove nedelje obratite pažnju na…

Ukoliko je partner odsutan preko dana, verovatno će mu prijati da učestvuje u večernjem ritualu kupanja. Pustite partnera i bebu da grade svoj odnos na način kako njima to odgovara. Beba će biti bezbedna sa partnerom, a to što on možda želi 5 minuta duže da je mazi, masira posle kupanja ili joj sporije oblači pelenu, nije nikakav problem. Vi to verovatno obavljate brže i veštije, ali to nije razlog da i tata ne radi takve stvari.

19. nedelja bebinog razvoja
19. nedelja bebinog razvoja

Mama – 19. nedelja bebinog razvoja

Teško je da uz četvoromesečnu bebu imate dom u kome je sve u savršenom redu. Budite realni, beba je prioritet, a vi morate da budete zdravi i odmorni zbog nje i zbog sebe. Fokusirajte se na stvari koje su zaista bitne. Važno je da uspete da spremite zdrave obroke, da sredite veš jer morate nešto i obući, kao i sudove iz kojih jedete, a onda dolaze na red usisavanje, brisanje i slično. Energiju koja odlazi na pranje prozora, razna glancanja i čuda ostavite za neko drugo vreme.

Literatura za 19. nedelja bebinog razvoja:

  1. WhatToExepect – https://www.whattoexpect.com/first-year/month-by-month
  2. PregnancyBirth&Baby – https://www.pregnancybirthbaby.org.au/baby-development
  3. CDC – https://www.cdc.gov/ncbddd/actearly/milestones/milestones-2mo.html
  4. WebMD – https://www.webmd.com/parenting/baby/features/stages-of-development#1
  5. HealthLine – https://www.healthline.com/health/baby/baby-development-stages

Objavljen: 19. jul 2016. godine, ažuriran: 4. januar 2024. godine

19. nedelja trudnoće
19. nedelja trudnoće

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button