fbpx
Kalendar trudnoće

18. nedelja trudnoće – Kalendar trudnoće

18. nedelja trudnoće – Sada ste u drugom stanju punih 17 nedelja. Bebine kosti postaju sada sve tvrđe i formiraju se otisci prstiju. Oči i uši su joj u ispravnom položaju a kapci zatvoreni. Moguće je da ćete sada moći da je osetite kako se pomera. Uskoro ćete raditi i drugi ekspertni ultrazvučni pregled.

Peti mesec trudnoće – 1. nedelja

5. mesec trudnoće – 18. nedelja trudnoće – Buduća mama

Možda ste do sada već osetili blage mehuriće u stomaku, to je beba počela da se pomera. Nije strašno ni ako prođe još par nedelja dok ne osetite bebu, posebno ako je ovo vaša prva trudnoća. Do 22. nedelje sigurno ćete imati priliku da uvidite kako se mrda pomalo. Kako se trudnoća bude nastavljala, beba će biti sve aktivnija i postaće očigledno kada vam bude govorila pokretima: ”Zdravo, mama!”

Ako vaš partner bude naslonio ruku, možda neće još uvek imati priliku da oseti bebino pomeranje. Kasnije ćete zajdno moći da uživate. U međuvremenu, ne zaboravite da su bebi razvijene uši i da ona sada može da čuje. Trudite se da što više i vi i partner razgovarate i da joj puštate muziku.

Kako ćete se osećati? 18. nedelja trudnoće iskustva

Ovo je vreme kada počinjete da se suočavate sa problemom sna, prvenstveno zbog stomaka koji vam sada ne dozvoljava da spavate u svakakvim položajima.

18. nedelja trudnoće

Većina trudnica će ići na ultrazvuk između 18. i 20. nedelje trudnoće. Ovaj pregled će pokazati da li se beba pravilno razvija, da nema slučajno nekih urođenih mana, zatim će lekar pregledati posteljicu i pupčanu vrpcu. U ovom pregledu će oba partnera uživati, jer se beba sada sasvim lepo vidi jer nije prevelika, a opet već ima formirane sve organe i crte lica.

Ove nedelje simptomi trudnoće su prilično blagi i ne previše dosadni. Vaš energetski nivo je viši nego u prvom trimestru, a verovatno ste primetili i povećan libido.

Povećanje apetita je takođe normalno za ovu nedelju trudnoće. Ako ste imali mučnine, verovatno su do sada već prestale. Budite sigurni da uzimate hranu i grickalice koje su zdrave. Iako će vam se jesti i nezdrava hrana, pokušajte da se zadovoljite sa zdravim alternativama.

Zaboravnost je normalna u vašem stanju i možda bi bilo najbolje da počnete da zapisujete svoje obveze, kako se ne biste našli u neprijatnoj situaciji. Rasejanost nekada u žargonu zovu i ”trudnički mozak”. Često se dešava da trudnice zaborave neki dokument, ne znaju da li su isključile šporet ili zaključale vrata. Ovo je sasvim normalna pojava tokom celog drugog i trećeg tromesečja.

Vrtoglavica je još jedan simptom ovog peroda. Može se desiti da se javi zbog nižeg pritiska, anemije ili prirodnih promena u vaskularnom sistemu, koji sada radi opterećenije, a vi se možda zaboravite i naglo ustajete.

Ove nedelje se može javiti bol u leđima. Krivac je vaša teška materica u kombinaciji sa pomeranjem centra gravitacije i naprezanja mišića leđa. Može vam pomoći menjanje toplih i hladnih obloga na leđima i masaža leđa.

Pratimo bebin razvoj u četvrtom mesecu trudnoće! – 18. nedelja trudnoće

18. nedelja 02 merenje preseka glave.jpg

Srce bebe je dovoljno razvijeno da pokazuje znake oštećenja. Ultrazvuk može da pokaže, ukoliko postoje bilo kakve abnormalnosti na srcu. Srećom, većina beba će se roditi bez bilo kakvih urođenih anomalija. Više: Kako se srce fetusa razvija u stomaku?

Bebi su formirane genitalije i jasno se može videti da li je dečak ili devojčica. Mada, postoji mogućnost da bude nezgodno postavljena i da nemate priliku da saznate da li je dečak ili devojčica još nekoliko nedelja.

Pluća nastavljaju da se razvijaju, iako još ostaju nezrela i neće sazreti dok je beba nedonošče, traheja (dušnik) je razgranat u dve glavne bronhije. Od ove nedelje, pa sve do 28. nedelje trudnoće, svaka od dve bronhije će se granati na manje bronhiola.

Spoljašnje uho bebe je dobro razvijeno i ona sluša zvuke van materice. Zato, nemojte biti iznenađeni, ako se naglo pomeri na zvuk automobila ili usisivača. Unutrašnjost uha se i dalje razvija i neće biti potpuno zrela do kraja drugog tromesečja.

Blizanačka trudnoća – 18. nedelja

Počnite da spavate na boku sa savijenim kolenima, jer će vam to verovatno biti najudobniji položaj u trudnoći. Investirajte u dobar jastuk za trudnice/dojenje jer će vam puno značiti tokom narednih meseci. Spavanje na levom boku olakšava vašem srcu da radi i sprečava bebinu težinu da vrši pritisak na veliku venu. Više: Spavanje na levom boku u trudnoći

Nemojte previše brinuti o svakom pokretu beba. One će se tek udarati u narednim mesecima. Važno je samo da udarci u potpunosti ne prestanu na duži period. Ukoliko vam se učini da je nešto čudno, obratite se lekaru.

Počnite da redovno radite Kegelove vežbe kako bi uspevali da zadržite mokraću. Jednostavno, kad god se setite, radite ih. Ne mogu da vam škode, a puno će vam koristiti.

kolika je beba u 18. nedelji trudnoće
Osamnaesta nedelja trudnoće – telo mame i bebe

Promene na telu – 18. nedelja trudnoće

Većina žena se do ovog perioda ugoji izemđu 3 i 6 kilograma, ipak neke su do sada dobile i manje, a neke više kilograma. Vaša materica je u ovom periodu veličine manje dinje.

Beba u 18. nedelji 

U 18. Nedelji beba je duga oko 14 centimetara i teška oko 200 grama. Do ovog trenutka trudnoće, posteljica je bila veća od bebe. Od sada to više nije slučaj. Placenta i dalje raste, ali beba će nastaviti da brže raste i bude sve veća u odnosu na posteljicu.

Partner i vi – 18. nedelja trudnoće

Mnogo toga je potrebno pripremiti pre nego što beba stigne uključujući i izbor porodilišta i lekara. Možda ne bi bilo loše da se raspitate kod prijatelja ili svog dosadašnjeg lekara za mišljenje i iskustvo. Svakome odgovara drugi tip lekara, a sjajno bi bilo i da imate priliku da učestvujete u nekim detaljima oko toga kakav porođaj želite. Nažalost, u Srbiji je to retkost čak i u privatnim porodilištima.

Razgovarajte i o tome da li želite da partner bude prisutan na porođaju. Kako bi se on osećao i da li želi da odlazi sa vama na preglede.

 Saveti – osamnaesta nedelja trudnoće

Sada već razmišljate ozbiljno o novim troškovima, koje ćete imati za odgajanje deteta. Tačan plan troškova nije moguće napraviti. Imajte na umu da ćete toom prve godine bebinog života najviše izdataka imati zbog pelena, kozmetike, posteljine, odeće za bebe, opreme i hranu. Posebno ukoliko ne budete predugo u prilici da dojite bebu, izdatak za adaptirano mleko tokom prve godine života je prilično veliki. Prosečno novorođenče troši samo između 8 i 10 pelena dnevno.

Kako biste uštedeli, ukoliko krenete sada u kupovinu, imate vremena da obiđete dovoljno radnji i naiđete na puno rasprodaja bebi opreme. Raspitajte šta ćete i da li imate od koga pozajmiti, a dodavanjem par novih komada, vaša beba će izgledati uvek lepo i doterano.

Literatura – 18 nedelja trudnoće:
  1. PubMed: Prenatal diagnosis of congenital renal and urinary tract malformations – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3991456/
  2. MedilinePlus: Are fingerprints determined by genetics? – https://medlineplus.gov/genetics/understanding/traits/fingerprints/
  3. NIH: Human Placenta Project: How Does the Placenta Form? https://www.nichd.nih.gov/research/supported/HPP/form

Objavljen: 18. jun 2011. godine, ažuriran: 4. februar 2024. godine

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button