fbpx
Kalendar razvoja bebe

16. nedelja bebinog razvoja – Kalendar razvoja bebe

Beba tri meseca 4. nedelja

Beba – 16. nedelja bebinog razvoja, sada može da uoči da li je slika postavljena horizontalno ili vertikalno, kao i da li postoji razlika među njima. Prepoznaje obrasce slika sa dva predmeta u odnosu na one sa tri predmeta. Svi ovi obrasci ponašanja koje beba usvaja pomažu nam da pratimo njene navike.

Na primer, istraživači koji su posmatrali ponašanje beba utvrdili su da beba počinje da se dosađuje kada su određeni događaji rutina, ali isto tako, ako se odvikne od nekog od njih, posle nekog vremena joj opet biva zabavan. Oni su bebama ostavili vertikalno postavljene slike neko vreme. Kada su se navikle, bebe više nisu pokazivale interesovanje. Zatim su ih okrenuli horizontalno i ponovo probudili pažnju beba za slike.

Ne bi bilo loše da ne držite uvek sve igračke dostupne bebama. Ostavite im 2-3 komada, neka se igra sa njima, a kada im dosade zamenite ih za druge, a ove sklonite u neku kutiju van vidokruga na par dana. Pročitajte: Kako da prepoznate da je bebi neka aktivnost dosadna?

beba

16. nedelja bebinog razvoja

Bebin motorički razvoj je veoma bitan. Podstaknite razvoj tako što ćete staviti bebu da leži na stomaku. Ona će podići glavu i ramena gore, koristeći ruke kao podršku. Tako jača mišiće ruku što je odlična potpora za pripremu da uči da puzi. Za nekih mesec dana, beba će moći i da se okreće sa stomaka na leđa i leđa na stomak. Podstaknite je da se okreće tako što ćete joj sa strane staviti igračku koju će pokušavati da dohvati.

Pročitajte:

dobijanje na težini bebe
16. nedelja bebinog razvoja

Druženje sa tromesečnom bebom – 4. nedelja

Od davnih vremena, deca su volela igru senkom. Pokušajte ovu igru već sada sa bebom. Sedite na pod i stavite pored sebe bebu u autosedištu ili ljuljašci. Ugasite veliko svetlo i usmerite lampu na neki prazniji zid. Pravite rukama oblike senki u osvetljenom delu. Počnite sa jednostavnim aktivnostima, kao što je mahanje prstima, a onda pravite i oblike životinja šakama. Pomozite bebi da i ona maše rukama i pravi jednostavne oblike.

Ove nedelje obratite pažnju na…

Neki parovi imaju problem sa nedostatkom seksa. Iako se osećate krivim, razgovarajte sa partnerom. Može biti da ste previše umorni za romantično veče i samo želite da zaspite. Informišite se o tome kako drugi roditelji funkcionišu. Takođe, ne zaboravite na kontracepciju ako ne planirate još uvek novu bebu.

Razmislite da se dogovorite sa partnerom da podelite vikend, tako da jedan roditelj ustaje ujutru u subotu, a drugi u nedelju. Tako bi svako od vas imao vremena i da se naspava, ali i da provede vreme sa detetom nasamo.

Pročitajte:

16. nedelja bebinog razvoja
16. nedelja bebinog razvoja

Mama – 16. nedelja bebinog razvoja

Beba i ti sada imate svoju rutinu. Već znate zašto plače, kada je gladna i kako da je umirite. Ipak, dozvolite svom partneru da i on učestvuje, neka nekada ostane nasamo sa bebom i gradi svoj odnos sa njom.

Mnoge bebe će uživati upravo kada ih tata ljulja i smiruje. Ukoliko ne dojite, tata je taj koji može bebi da daje flašicu sa mlekom.

Pročitajte:

Literatura za 16. nedelja bebinog razvoja:

  1. WhatToExepect – https://www.whattoexpect.com/first-year/month-by-month
  2. PregnancyBirth&Baby – https://www.pregnancybirthbaby.org.au/baby-development
  3. CDC – https://www.cdc.gov/ncbddd/actearly/milestones/milestones-2mo.html
  4. WebMD – https://www.webmd.com/parenting/baby/features/stages-of-development#1
  5. HealthLine – https://www.healthline.com/health/baby/baby-development-stages

Objavljen: 1. jun 2016. godine, ažuriran: 4. januar 2024. godine

16. nedelja bebinog razvoja
16. nedelja bebinog razvoja – Foto: Canva/Demetra

 

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button