fbpx
Kalendar razvoja bebe

15. nedelja bebinog razvoja – Kalendar razvoja bebe

Beba tri meseca 3. nedelja

Kada dođe 15. nedelja bebinog razvoja, njen vid je potpuno drugačiji nego u početku. Prvih 6 nedelja, beba gleda oko sebe, ali pogled podiže samo ka jakom svetlu i sjajnim predmetima. Oči i glavu pomera zajedno, a između 2 i 6 meseci počinje da oči pomera s leva nadesno i obrnuto, dok razgleda okolinu, dok glavu pomera sve manje. Do navršena četiri meseca, ona će jasno moći da vidi svoje šake i da se zanima njima.

Obzirom da beba još uvek ne može da se kreće, većina njegovih iskustava se vezuje upravo za predmete koji se udaljavaju od njega ili mu se približavaju. Da bi mogla da prepozna predmet, ona mora da može da zadrži svoj pogled na njemu dok se kreće. Dok pogledom prate predmet, bebe uče i da oblik, veličina i boja ostaju isti bez obzira na udaljenost, ugao gledanja i jačinu osvetljenja.

Zahvaljujući ovim novim veštinama, dok je beba u auto sedištu ili ljuljašci, možete primetiti kako je sve sposobnija da proceni udaljenost između nje i predmeta i ljudi. Kada bude imala oko šest meseci, moći će da uhvati predmet na dohvat ruke, a već sa oko sedam meseci će prebacivati predmet iz ruke u ruku.

Pročitajte: Šta beba vidi?

15. nedelja bebinog razvoja i rasta

Beba se svakodnevno iznova raduje stvarima koje otkriva. Kako joj se mozak razvija, ona savladava sve više veština. Svemu pristupa radoznalo. Kada bebu stavite ispred ogledala, ona će uživati da gleda svoj odraz. Neće znati da gleda sebe, ali će joj biti zabavno to što vidi.

Pratite kalkulator rasta bebe

beba štuca
15. nedelja bebinog razvoja

Druženje sa tromesečnom bebom – 3. nedelja

Do sada je vaš mališan počeo veoma čvrsto da drži glavu. Ovo je veliki korak jer mu to pomaže da nauči da kontroliše i ostale pokrete. To je odlična osnova za dane kada će početi da sedi, puzi, pada i na kraju stoji i samostalno hoda.

Ako imate manju loptu za pilates ili neku od većih za plažu. Stavite bebu grudima na nju i pridržavajte je, a zatim je nežno rolajte napred-nazad i levo-desno. Uz vežbice pustite neku laganu muziku i uživajte u trenucima smirenosti.

Ove nedelje obratite pažnju na…

Do sada ste po nešto čuli o bezbednim dečijim igračkama i opremi, pa se pitate da li uspevate da vodite računa ili negde grešite. Pročitajte sve o bisfenolu A i dok kupujete jasno deklarisane flašice na kojima uglavnom stoji BPA FREE oznaka, nemate razloga za brigu.

Kada su u pitanju igračke, kontrole su takođe veoma rigorozne, deklaracije se ne mogu staviti na proizvode bez prethodne kontrole, samo je važno da povedete računa i priprazite gde kupujete takve proizvode. U dečijim radnjama, hipermarketima ili apoteci, uglavnom se prodaju bezbedni proizvodi.

Vodite računa o uzrastu za koji je igračka namenjena. Za sada je bezbedno samo da bebi dajete igračke koje su deklarisane kao 0+.

Mama – 15. nedelja bebinog razvoja

15. nedelja bebinog razvoja
15. nedelja bebinog razvoja

Beba nužno menja odnose sa prijateljima. Koliko god da ste obećavali sebi da se ništa neće promeniti kada dođe beba i da nećete biti kao drugi. O da, promenili ste se i nekada ćete jednostavno želeti da ostanete sa svojom bebom i partnerom kući. To je sasvim u redu. Nekada će vam prijati da se porodično družite, ali će postojati parovi koji možda ima problem sa plodnošću i lebdeće izvesna doza ljubomore u vazduhu ili pak par koji ne planira decu u skorije vreme i koji će potpuno ignorisati vaše dete i neće razumeti da morate da ga nahranite ili presvučete. Nemojte uvek misliti da je problem do vas što ste se od nekih udaljili.

Sa druge strane, možda ćete vi nekada biti ljubomorni dok gledate fotografije na društvenim mrežama prijatelji koji idu na putovanja u inostranstvo, kupuju nekoliko pari novih cipela sa visokom potpeticom i uživaju u noćnom provodu. Pokušajte da nađete balans koliko je to moguće i zapamtite da bebe neće biti večno male i trebati vašu punu pažnju.

Pročitajte:  Osećam se napušteno i ljubomorna sam na bebu

Literatura za 15. nedelja bebinog razvoja:

  1. WhatToExepect – https://www.whattoexpect.com/first-year/month-by-month
  2. PregnancyBirth&Baby – https://www.pregnancybirthbaby.org.au/baby-development
  3. CDC – https://www.cdc.gov/ncbddd/actearly/milestones/milestones-2mo.html
  4. WebMD – https://www.webmd.com/parenting/baby/features/stages-of-development#1
  5. HealthLine – https://www.healthline.com/health/baby/baby-development-stages

Objavljen: 9. maja 2016. godine, ažuriran: 4. januar 2024. godine

15. nedelja bebinog razvoja
15. nedelja bebinog razvoja

 

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button