fbpx
Kalendar trudnoće

13. nedelja trudnoće – Kalendar trudnoće

Drugi trimestar počinje kada počne 13. nedelja trudnoće. Ona označava početak drugog tromesečja, koje traje do početka 28. nedelje. U ovoj fazi, embrion se razvio u fetus, a mnogi od glavnih sistema organa počinju da se formiraju. Fetus je sada veličine čarapice za bebu i počinje da se kreće, iako majka još neće moći da oseti pokrete.

Za majku je važno da ima redovne preglede kod svog lekara, kao i prenatalnu negu kao što je uzimanje prenatalnih vitamina i zdrava ishrana. Tokom ove nedelje ćete uraditi prvi ekspertni ultrazvučni pregled (ako već niste).

Treći mesec trudnoće – 5. nedelja

3. mesec trudnoće – 13. nedelja trudnoće – Buduća mama!

Čestitamo! Najkritičniji period trudnoće je za vama, sada je 13. nedelja trudnoće i rizik od spontanog pobačaja je sada drastično manji.

ultrazvuk 13. nedelja trudnoće
Na slici: Luna (Zorana Bes) 12+ nedelja

Neke žene će i u narednom periodu morati da obraćaju pažnju na svoju rizičnu trudnoću ukoliko imaju problema sa skraćenim grlićem materice.

Skraćen grlić materice je slab i nema mogućnost da ostane zatvoren do kraja trudnoće. Ukoliko se ne povede računa o ovom problemu, može doći do prevremenog porođaja. Dijagnoza skraćenog grlića se postavlja pri ultrazvučnom pregledu (оvom metodom je moguće tačno izmeriti dužinu grlića i da li unutrašnje ušće nije počelo da se otvara), dok se može proveravati i pri klasičnom pregledu, kada dr utvrđuje i razmekšanost odnosno čvrstinu grlića materice. Pročitajte više o Skraćenom grliću materice u trudnoći!

Ultrazvuk u 13. nedelji trudnoće

Kako ćete se osećati? 13. nedelja trudnoće iskustva

Dolazi vreme kada ćete početi bolje da se osećate. Snaga polako počinje da vam se vraća. Drugo tromesečje je period u kom ćete imati prilike najviše da uživate.

Od ove nedelje, imaćete i želju da nosite malo komotniju garderobu. Više će vam prijati da vas ništa ne steže.

Vaše grudi će tokom trudnoće nastaviti da se menjaju iz nedelje u nedelju. Areole će postajati sve tamnije i tamnije, a i vene na grudima će postati sve vidljivije. Može se dogoditi da počnete da primećujete i ispupčenja oko areola. Ne brinite, to su žlezde koje će rasti i razvijati se tokom trudnoće.

13. nedelja trudnoće i hormoni 

Hormoni se sada smiruju i donekle se osećate bolje i prijatnije. Libido se u ovom trenutku vraća kod nekih žena, pa nema smetnji da uživate u odnosima, ako nemate visokorizičnu trudnoću.

Hormonske promene utiču na vaše čulo mirisa, pa se može javiti žudnja za određenom vrstom hrane, a promene u nivou šećera mogu prouzrokovati i da vam se više jede slatko. Pokušajte da ograničite unos šećera i potrudite se da jedete zdrave grickalice i unosite adekvatne količine proteina kako bi šećer bio stabilniji. 

beba u 13. nedelji trudnoce 4D

Pratimo bebin razvoj u trećem mesecu trudnoće – 13. nedelja trudnoće

 • U ovom periodu, glava bebe je još prilično velika, a telo počinje da je sustiže.
 • Beba je u ovom periodu otprilike veličine breskve. 
 • Oči počinju da se približavaju nosu (do sada su bile pozicionirane sa strane glave).
 • Creva fetusa se razvijaju, a mali pankraes počinje da proizvodi insulin, koji će biti od vitalnog značaja za regulisanje šećera u daljem bebinom životu.
 • Počinju da se razvijaju folikuli dlake i dlake koje prekrivaju celo telo. Ove fine dlačice se nazivaju lanugo. One će do 20. nedelje prekriti u potpunosti bebino telo i pomoći će bebi da na sebi drži verniks. Verniks je supstanca na bebinoj koži nalik na kremu koja bebu štiti od plodove vode
 • Beba počinje da guta plodovu vodu.
 • Ultrazvukom se može videti kako bešika i bubrezi proizvode urin koji postaje deo amionske tečnosti (plodove vode).
 • Svih minijaturnih deset vrhova prstiju dobijaju izbočine koje čine otisak prsta. Oni će se formirati u potpunosti u narednih nekoliko nedelja. Beba sada može da stavi i prst u usta.
 • Posteljica sada obezbeđuje bebi kiseonik i hranljive supstance, a filtrira otpad. Ona sada funkcioniše u potpunosti, ali će nastaviti da raste i razvija se, ali i menja i stari i dalje tokom trudnoće. 

U ovim nedeljama kapci se zatvaraju i ostaće zatvoreni do 28. nedelje trudnoće, a pljuvačne žlezde počinju da rade. Pluća nastavljaju da sazrevaju, a beba udiše i izdiše plodovu vodu. Slezina proizvodi dovoljno crvenih krvnih zrnaca, a creva iz pupčanika migriraju u stomak. Pojavljuju se polni organi, a testisi i jajnici su potkuno razvijeni. 

Blizanačka trudnoća – 13. nedelja trudnoće

beba na 4d u 13. nedelji trudnoće
Oliver (Tamara P.) 12+3

Ako ste do sada odlagali, 13. nedelja trudnoće je idealno vreme da najavite da ćete dobiti dve bebe. Neki će ovu vest podeliti na neobičan način dragim ljudima, a neki će birati određeni način i trenutak tokom neobaveznog razgovora. Na vama je da odlučite kako ćete to uraditi. 

Šta brine druge trudnice koje će postati mame blizanaca? 

 • Tranfuzijski sindrom kod blizanaca,
 • strah da će se blizanci roditi prevremeno,
 • da li će im biti dovoljan prostor u kom žive, hoće li moći da postave auto sedišta u automobil, da li će imati dovoljno novca,
 • hoće li se previše ugojiti tokom trudnoće,
 • da li se hrane dovoljno zdravo, 
 • da li će, kada porastu malo, moći da se vrati na posao i plaća vrtić.

Nekada mame blizanaca, već kada dođe trinaesta nedelja trudnoće, brine i ovo i još mnogo toga. Prosto se pitaju da li će moći da brinu o dve bebe istovremeno i koliko će sve to biti izazovno za njih.  

13. nedelja trudnoće kolika je beba

Trinaesta nedelja trudnoće – telo mame i bebe

Promene na telu – 13. nedelja trudnoće

Vaša materica nastavlja da raste i može se dogoditi da počnete da osećate bol i neprijatnost u stomaku. To je savršeno normalno. Ligamenti koji okružuju matericu se protežu, a u prvoj trudnoći, nisu dovoljno elastični da bi to prošlo potpuno bezbolno. U narednim nedeljama oni će se rastezati sve više i periodično to može izazivati ligamentni bol.

Beba u 13. nedelji 

Ove nedelje beba je duga između 7 i 7,5 centimetara a teži oko 23 grama. Iako je sada znatno veća nego prethodnih nedelja i dalje je prilično mala. Još uvek ima puno prostora u kom može da se kreće.

Težina i dužina fetusa po nedeljama 

Saveti – trinaesta nedelja trudnoće

Mnogim ženama se libido vraća posle 13. nedelje trudnoće. Drugo tromesečje je kao stvoreno za uživanje u seksu, a orgamzmi su intenzivniji nego ikada. Pojačana želja je rezultat bolje prokrvljenosti kako kroz telo, tako i kroz genitalije. Pročitajte više o tome da li je sex tokom trudnoće bezbedan!

Partneri – 13. nedelja trudnoće

Ako se i partner oseća kao da je bolestan, to je sasvim normalno. Mnogi partneri imaju simptome trudnoće, fenomen poznat kao Kuvada sindrom. Oni nekada osećaju mučninu ili se goje zajedno sa partnerkom. Učestalnost ovog sidroma je povezana sa empatijom. Ovo samo može da znači da ste emotivno osetljivi i saosećate sa partnerkom koja je u drugom stanju. 

Literatura:
 1. PubMed: Prenatal diagnosis of congenital renal and urinary tract malformations – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3991456/
 2. MedilinePlus: Are fingerprints determined by genetics? – https://medlineplus.gov/genetics/understanding/traits/fingerprints/
 3. NIH: Human Placenta Project: How Does the Placenta Form? https://www.nichd.nih.gov/research/supported/HPP/form

Kalendar je objavljen 13. juna 2011. godine, a ažuriran 4. februar 2024. godine.

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button