fbpx
Kalendar razvoja bebe

13. nedelja bebinog razvoja – Kalendar razvoja bebe

Beba tri meseca 1. nedelja

Beba: 13. nedelja bebinog razvoja i ona je sada počela da shvata vezu između uzroka i posledice. Jasno joj je da će mama doći kada počne da plače ili da uz pomoć ruku može da dohvati nešto što želi da prinese ustima. Posmatrajte je sa strane dok se igra i moćićete da primetite da ulaže napor da bi ostvarila ono što želi, ali da joj je jasno šta će biti posledica. Beba shvata da ako počne da trese zvečku koju je uspela da uzme, da će se ona oglašavati i to je raduje.

Istraživači su brojali koliko puta beba pomera svoju nožicu dok leži u krevecu. Zatim su postavili igračku koja zveči pod njene noge. Kada je beba primetila da ritanjem uspeva da proizvede zvuk, radila je to čak tri puta više.

Počev od sada i tokom celog detinjstva vaš mališa će eksperimentisati sa ljudima i predmetima. Za koji mesec će početi da baca sve predmete, kako bi stvorio svest o visini time što prati koliko dugo koji predmet pada sa različite visine. Takođe, dete će ispitivati i granice roditeljskog ponašanja, posebno dok dira zabranjene stvari, ali i pokušati da nauči šta je ono što mami vrati osmeh na lice.

13. nedelja bebinog razvoja i rasta

Tromesečna beba sve bolje koristi zglobove i šake. Sad joj šake nisu stisnute u pesnicu, već može njima i da maše. Voli da otvara i zatvara ruke, da hvata jednu drugom, stavlja ih u usta, razgleda prste i beskrajno se zabavlja. Već polako uspeva da uhvati i drži pojedine igračke, a za neko vreme će umeti i da ih smisleno prinese ustima veoma precizno.

Bebu sada veoma zabavlja kada joj ”brboćete” usnama po golom stomaku i to je zasmejava. Zna da vam se raduje i vi primećujete tu ljubav i sreću koju vam uzvraća.

Sada se intenzivno razvijaju delovi bebinog mozga koji služe za pamćenje jezika i mirisa, ali i pamćenje. Ovo je vreme kada je idealno da slušate muziku, pevate i čitate naglas bebi.

Pročitajte više:

beba je zamenila dan za noć
13. nedelja bebinog razvoja

Druženje sa tromesečnom bebom – 1. nedelja

Da li ste nekada primetili da neke reči zvuče onako kao što je njihovo značenje. Na primer, reč šuštanje. Ovakve reči, kao i onomatopeje kojima oponašate druge životinje, pomažu bebi da razvija govor. Beba neće još dugo početi da govori smislene reči, ali reč je samo završnica onoga što je beba do tada naučila. Ona prvo mora da nauči značenje, tako što će slušati šta pričate, zatim da dovoljno razvije svoj govorni aparat da bi bila u mogućnosti da proizvodi glasove, a kasnije i reči.

Potrudite se da pevate naglas dok slušate muziku sa bebom. Plešite sa bebom u naručju. Prepustite se uživanju i beba će takođe uživati u igri.

Ove nedelje obratite pažnju na…

Ukoliko vaša beba kada dođe leto bude imala manje od 6 meseci, savetujemo da izbegavate da je izlažete sunčevim zracima. Tako male bebe nije poželjno mazati sredstvima za zaštitu od sunca.

Naravno da se podrazumeva da ne treba da boravite u kući, beba svakodnevno u ovom uzrastu mora biti na svežem vazduhu, bez obzira da li je leto ili zima. Za bebu je važno samo da je adekvatno obučena.

U letnjim mesecima povedite računa da izbegnete toplotni osip, ali i da ga sanirate ako se pojavi pre nego što se zakomplikuje. Tromesečne bebe uglavnom imaju one slatke ”krofnice” i na tim prevojima se često javlja osip.

Mama – 13. nedelja bebinog razvoja

13. nedelja bebinog razvoja
13. nedelja bebinog razvoja

Da li još uvek imate problem sa povremenom uznemirenošću i neraspoloženjem? Može se dogoditi da beba koja je imala svoj ritam za nedelju ili dve opet počne sa sve češćim noćnim buđenjem, koje će vas dodatno iscrpeti. Ako ste većinu vremena neraspoloženi i nesrećni, onda nemojte odlagati odlazak lekaru. Razgovor sa psihologom može da bude veoma delotvoran. Svaka četvrta majka ima problem sa postporođajnom depresijom i važno je da se što pre konsultuje sa stručnim licem. U Srbiji mnogo žena još uvek zazire od toga, ali u svetu su razgovori sa stručnim licem normalna stvar.

Pročitajte još: Vezivanje za novorođenče i pomešana osećanja

Literatura za 13. nedelja bebinog razvoja:

  1. WhatToExepect – https://www.whattoexpect.com/first-year/month-by-month
  2. PregnancyBirth&Baby – https://www.pregnancybirthbaby.org.au/baby-development
  3. CDC – https://www.cdc.gov/ncbddd/actearly/milestones/milestones-2mo.html
  4. WebMD – https://www.webmd.com/parenting/baby/features/stages-of-development#1
  5. HealthLine – https://www.healthline.com/health/baby/baby-development-stages
13. nedelja bebinog razvoja
13. nedelja bebinog razvoja

Objavljen: 30. marta 2016. godine, ažuriran: 4. januar 2024. godine

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button