fbpx
Kalendar razvoja deteta

13 meseci 1. nedelja  – Kalendar razvoja deteta

Dete staro 13 meseci 1. nedelja

13 meseci 1. nedelja – Dete je sada u stalnom pokretu, čak i ako još nije samostalno počelo da hoda. Ono puzi, hoda uz nameštaj, pada, pridržava se i usput ruši i uzima sve što uspeva. Još uvek nema potrebe da brinete ako dete nije prohodalo. Sada je vreme da obezbedite prostor, ako to već niste uradili, kao što su kapijica na stepeništu ili vrata. Ovo ne znači da dete treba da držite u pregrađenom prostoru, naravno.

Ovo je ujedno i uzrast kada dete počinje da sanja veoma živopisno. Ako se uz to poklopi i polazak u jasle, moguće da ćete imati veoma intenzivan period noćnog buđenja i problema sa spavanjem. Probajte da imate veoma ustaljenu večernju rutinu, kako bi detetu olakšali, koliko god je to moguće.

kalendar razvoja deteta demetra

Motorički razvoj deteta nakon prvog rođendana – 13 meseci 1. nedelja

Neka deca počinju samostalno da hodaju sa 9 meseci, dok druga to rade sa navršenih 15 meseci. Ranije se kod nas forsirao dubak i vođenje beba za ruku. Ovo je za posledicu često imalo da deca prohodaju ranije, ali ujedno i nedovoljno spemna, sa mogućim kasnijim problemima sa kičmom i kukovima.

Danas znamo da decu ne treba voditi sa rukama iznad glave da hodaju, kao što ih ne treba stavljati ni u dubak. Rezultat toga je da deca često kasnije počinju samostalno da hodaju, ali sa boljom zdravstvenom predispozicijom. Takođe, ta deca puze, a puzanje je veoma važno za pravilan razvoj. Ovo je ugrubo predstavljeno, nije pravilo i ne znači da dete koje je spremno sa 9 meseci da hoda, neće biti zdravo, naprotiv. Ako je samo savladalo veštinu hoda, bez pomoći roditelja. To je sjajno.

Roditelji su nekada zbunjeni, pomalo tužni, a često im je daleko teže da funkcionišu, u ovoj fazi kada se dete nerado nosi ili vozi u kolicima i kada samo želi da istražuje samo. Čini im se da nemaju minut opuštanja i mira od deteta koje ide okolo i ne staje.

Pokušajte da se oduprete želji da pomažete detetu da ustaje ili ga podižete kada padne, osim ako ne plače jer se stvarno povredilo. Padovi su neizbežni kada počnu da uče hodanje. Budite strpljivi i trudite se da ipak uživate u ovoj novoj fazi, kada mali čovek pravi svoje prve velike korake.

Veoma je važno da deci ne kupujete krute cipele i cipelice uopšte ne obuvate za kretanje po kući, ali i napolju, ako nije previše hladno. Najbolje je da što više hodaju potpuno bosi, po travi, pesku i grade mišiće nogu i osećaj ravnoteže.

Ukoliko primetite da dete frustrira nemogućnost da samo hoda, probajte da nabavite guralicu koju će moći da pridržava ispred sebe i gura, a imaće stabilnost da se kreće.

kalendar razvoja deteta druga godina 1

Prve cipelice

Kada kupujete prve cipelice, nema potrebe da budu preskupe i koštaju kao vaše. Dete će ih brzo prerasti i sasvim je u redu da to bude par mekih kožnih cipelica ili patika od mekog platna sa fleksibilnim gumenim đonom. Nikada ne kupujte cipelice koje su par brojeva veće jer će samo praviti probleme sa ravnotežom. Ako ne možete da osetite gde je detetov palac, kada proveravate da li je dobra obuća, znajte da je to pretvrda obuća za tako malo dete.

Šta jednogodišnjaci uočavaju sada?

Deca sada shvataju da su objekti trajne stvari čak i kada ih ne vide. Na primer, dete zna da igračka i dalje postoji kada je sklonite. Ovo možete proveriti tako što ćete plišani igračku staviti ispod ćebeta i pustiti dete da je „traži“. Dete će povući pokrivač da je otkrije i time staviti do znanja da je savladalo ovu veštinu.

Razvoj govora kod jednogodišnjaka – 13 meseci 1. nedelja

Dete u ovom uzrastu veoma pažljivo sluša šta mu govorite i oponaša. U mnogome će razvoj govora zavisiti od toga koliko mu se obraćate, ali tako da vam čita sa usana pre svega. Moći ćete već sada da primetite kako oponaša zvuke, životinje, ali i kako mu intonacija za određene stvari zvuči više kao vaša. Vremenom će uspevati da verbalizuje i glasove, tako da čujete sve jasnije reči i rečenice.

Ishrana sa 13 meseci 1. nedelja

13 meseci 1. nedelja

Nemojte brinuti ako dete od jednom počne drastično manje da jede nego ranije. Deca su u ovom uzrastu veoma probirljiva i mogu jesti baš male porcije, jer se i rast usporava. Više o promenama po pitanje ishrane možete pročitati ovde: Koliko hrane je potrebno detetu starom između 12 i 24 meseci?

VAŽNO! – Deca u ovom uzrastu uče kako da rešavaju probleme i pokušavaju da uklope stvari. Verovatno znate da su im omiljene igračke, umetanje flašica jednu u drugu, ubacivanje predmeta kroz otvore i drugo. Samim tim logično je da pokušavaju da otvore/zatvore prekidače, okreću ih i stavljaju nešto u štekere. Vodite računa da ova mesta budu obezbeđena.

Literatura:

  1. AAP: Cognitive Development – https://www.healthychildren.org/English/ages-stages/toddler/Pages/Cognitive-Development-One-Year-Old.aspx

Objavljen: 31. januar 2023. godine, ažuriran: 1. februar 2024. godine

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button