fbpx
Kalendar trudnoće

12. nedelja trudnoće – Kalendar trudnoće

Početak drugog trimestra je 12. nedelja trudnoće. Beba je veličine limete i počinje više da liči na čoveka, sa definisanom glavom i telom. Ručice i noge se razvijaju, a beba može čak i da pravi male pokrete. Majčina materica je sada veličine grejpfruta i može biti vidljiva odmah ispod pupka. Neke žene mogu početi da se osećaju ugodnije i imaju više energije tokom ovog perioda, ali druge će nastaviti da se bore sa jutarnjom mučninom i drugim simptomima trudnoće. Važno je da trudnice tokom ovog perioda vode računa o sebi i traže medicinsku negu po potrebi.

Treći mesec trudnoće – 4. nedelja

3. mesec trudnoće – 12. nedelja trudnoće – Buduća mama!

Ova, 12. nedelja trudnoće, predstavlja veliku prekretnicu i obično posle nje dolazi jedan mirniji period trudnoće, koji će trajati naredna tri meseca. Verovatno ćete osećati veliko olakšanje što ste pregrmeli prvi trimestar trudnoće. Žena sada može da oseća vrtoglavicu i nadimanje, ali i da ima povećan libido. Razmislite o skraćenju radnog vremena ili radu od kuće, ako je potrebno. Ukoliko je trudnoća bez problema, možete nastaviti da radite. Fetus je sada veličine šljive.

Beba ove nedelje izlazi iz karlice, pa je moguće da će vam se uskoro više primećivati stomak. A posteljica počinje da preuzima svoju funkciju.

Bezbednost u automobilu tokom trudnoće

Nemojte biti u zabludi da tokom trudnoće nije potrebno da vezujete pojas u automobilu! Naprotiv, sada je više nego ikada bitno da vodite računa o sebi i budete odgovorni prema svom nerođenom detetu.

Znajte da beba ima debeo sloj anmionske tečnosti koji je inače čuva i amortizuje udarce koji mogu nastati tokom manjih sudara. Većina povreda koje se događaju tokom trudnoće, upravo su posedica saobraćajnih nesreća, tako da je vezivanje pojasa neophodno.

Veoma je važno da nosite rameni pojas – pojas koji prelazi preko grudi. Donji pojas bi značio da nosite, ali ukoliko vas pritiska ili imate problem sa cistama, hematomima u trudnoći, i bez njega je smanjenje rizika značajno.

Kako da ovako postavite pojas? – Zakopčajte pojas pre nego što sednete na sedište, a onda se podvucite pod gornji pojas i postavite ga dijagonalno preko grudi. Onaj drugi donji pojas, ostaje zakopčan iza vaših leđa. Pročitajte više: Kako zakopčati pojas u kolima u trudnoći i zašto je to bitno!

12. nedelja trudnoće

Kako ćete se osećati? 12. nedelja trudnoće 

Očekujte manje problema sa mučninom kada dođe 12. nedelja trudnoće. Dobra vest je da nivo HCG počinje da opada, pa ćete osetiti manje problema sa mučninom i povraćanjem. Estrogen i progesteron mogu takođe biti povezani sa mučninom, te nažalost možda kod nekih žena ona još uvek postoji, iako je sada placenta odgovorna za dobar deo proizvodnje hormona. Više: Povraćanje i mučnina u trudnoći – jutarnja mučnina (VIDEO)

Pigmentacija – Ove nedelje možda ćete početi da primećujete promene na koži. Ako imate pege, mogu postati vidljivije.

Ove nedelje će i na stomaku možda početi da se pojavljuje tamna vertikalna linija – linea negra. Najčešće se pojavljuje tokom drugog tromesečja i može biti samo do pupka ili celom dužinom stomaka. Postepeno će izbledeti nekoliko nedelja nakon porođaja.

Koža koja okružuje vaše bradavice – areole, verovatno će potamneti.

Ako imate sklonost ka pojavi fleka na licu, obratite pažnju da nikada (čak ni zimi) ne izlazite iz kuće bez kreme sa zaštitnim faktorom. Fleke lako nastaju u trudnoći, a mogu vam ostati do kraja života vidljive na telu. Neke fleke postaju svetlije nakon trudnoće, ali i dalje vidljive.

Kreme protiv bora sa visokim sadržajem kolagena i vitamina – Ukoliko ste ih koristili pre trudnoće, bilo bi dobro da u ovom periodu pređete na neke lakše kreme. Previše vitamina A, može da šteti fetusu. Ukoliko niste sigurni oko upotrebe nekog preparata, bilo bi najbolje da se konsultujete sa lekarom i farmaceutom.

Gorušica – pojava gorušice je normalna već u 12.nedelji trudnoće, ali se najčešće javlja tokom poslednjeg tromesečja. U ovom periodu je uzrokuje povećanje progesterona u toku trudnoće. Progesteron je taj koji ”otpušta” ventil između jednjaka i želudca. Kada se ovo dogodi, kiselina iz stomaka ulazi u jednjak i izaziva ozbiljne iritacije, što se manifestuje kao peckanje. Pročitajte više o Pojavi gorušice u trudnoći!

Pratimo bebin razvoj u trećem mesecu trudnoće – 12. nedelja trudnoće

Vaša beba nastavlja da raste i razvija se ogromnom brzinom. Bićete zapanjeni promenama iz nedelje u nedelju tokom trudnoće.

  • Bebin mozak se razvija, a nervne ćelije se množe neverovatnom brzinom.
  • Kosti uključujući skelet i lobanju se stvrdnjavaju.
  • Počinje formiranje bebinih noktiju.
  • Sada se formiraju i bebine glasne žice.
  • Bebina jetra sada stvara crvena krvna zrnca, a hipofiza počinje da luči hormone.
  • Beba sada već sisa i može da stavi prste u usta.
  • Bubrezi počinju sa radom i počinje proizvodnja urina.
  • Bebina koža je nežna i providna.
  • Ove nedelje počinju da se primećuju bebine genitalije. Uskoro ćete saznati da li očekujete dečaka ili devojčicu!

Blizanačka trudnoća – 12. nedelja trudnoće

Lezite u toplu kupku ako osećate da ste malaksali i želite da se opustite. Nije baš lako bilo tokom prethodnih nedelja. Važno je da se ne kupate u vreloj vodi, ali topla kupka je sasvim u redu. Ako još uvek imate problem sa mučninom, čaj od đumbira vam može biti od koristi.

Iskoristite vikende da uživate sa partnerom jer će vam uskoro i bukvalno biti pune ruke posla tokom svih 7 dana u nedelji. Šetajte, kretanje će pomoći da ostanete u dobroj formi.

Kolika je beba u 12. nedelji trudnoće
ultrazvuk 12. nedelja trudnoće
12. nedelja trudnoće

Dvanaesta nedelja trudnoće – telo mame i bebe

Promene na telu – 12. nedelja trudnoće

Telo raste i širi se! Do kraja 12.nedelje, materica će izaći iz karlice i pojavljuje se iznad pubične kosti. Stomak će sada početi da bude vidljiv i vreme je da zamenite pantalone trudničkim. Iako će proći još nekoliko meseci tokom kojih će materica nastaviti da raste, ona će se za samo 6 nedelja nakon porođaja vratiti u svoj pređašnji oblik.

Beba u 12. nedelji

U 12 nedelji trudnoće, beba je oko 5 centimetara i teška 15 grama.

Težina i dužina fetusa po nedeljama

Saveti – dvanaesta nedelja trudnoće

Na početku trudnoće, pitaćete se da li je moguće da nosite blizance. Lekar će početi da sumnja na blizanačku trudnoću, ako je materica veća nego što je očekivano. Uglavnom je veća materica znak toga da je trudnoća veća nego što se misli, dok blizanačka trudnoća nije tako čest slučaj. Na ultrazvučnom pregledu lekar će utvrditi tačnu starost trudnoće i eventualno postojanje višeplodne trudnoće.

Partneri u 12. nedelji trudnoće

Ne tako davno, roditelji nisu mogli da znaju pol svoje bebe sve do rođenja. Zahvaljujući novim tehnologijama, vaš partner i vi ćete to saznati vrlo brzo, ukoliko budete želeli. Bilo bi dobro da se odmah dogovorite sa partnerom da li on želi da zna pol bebe, jer je lepo da poštujete i svoju i njegovu želju po ovom pitanju.

Važno – 12. nedelja trudnoće

Pripremajte sebi zdrave užine mimo redovnih obroka.

Pripremite malo komotnije stvari i razmislite da kupite veći grudnjak ili par trudničkih pantalona.

Razgovarajte sa partnerom o tome da li želite da znate pol bebe.

Kalendar je objavljen 12. juna 2011. godine, ažuriran 4. februar 2024. godine

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button