fbpx
Kalendar razvoja deteta

12 meseci 4. nedelja – Kalendar razvoja deteta

Dete staro godinu dana – 4. nedelja

12 meseci 4. nedelja – Mnoga deca u ovom uzrastu još uvek nisu prohodala i to je sasvim u redu. Prema mišljenju ortopeda, najvažnije je da dete prohoda do navršenih 18 meseci. Velika većina dece prohoda pre tog vremena. Trenutno se dete služi sa nekolicinom reči, ali koristi dosta gestova kojima pokazuje šta ga zanima i šta želi. Pomozite mu tako što ćete mu čitati, brojati stepenice dok se penjete, pokazivati predmete u čvrstim slikovnicama i izgovarati šta su i koje su boje.

kalendar razvoja deteta demetra 2

Dete u ovom uzrastu obožava da kopira kako se ponašate, šta radite i tako se uči ponašanju. U zavisnosti od toga kakav primer dajete možete očekivati i da neke stvari prepoznate kod deteta.

Motorički razvoj deteta nakon prvog rođendana – 12 meseci 4. nedelja

Možda brinete što vaš mališan još uvek ne hoda samostalno. Posebno ako znate drugu decu koja su u tom uzrastu već prohodala i pomalo vam je krivo zašto to nije slučaj sa vašim detetom. Nema razloga za brigu. Neka deca ne prohodaju do 15 meseci, ali kada prohodaju budu dosta stabilnija i ređe im se dešava da padnu. Kao što smo naveli, toleriše se vreme prohodavanja do 18 meseci.

Razvoj govora kod jednogodišnjaka – 12 meseci 4. nedelja

Dok se rečnik pravilno izgovorenih reči možda svodi i samo na „mama“ i „tata“, mališan verovatno stalno brblja. Moguće čak i nešto što zvuči kao kratke rečenice, ali na potpuno stranom jeziku.

Do sada je dete verovatno naučilo da odgovara na jednostavne komande i vaša pitanja da nešto pokaže ili donese.

Sada je idealno vreme da detetu usadite model lepog ponašanja tako što ćete stalno koristiti reči „hvala“ i „molim“. U startu neće shvatati zašto to radite, ali videćete koliko će brzo početi da koristi čak i samo „la“ (hvala) i „li“ (molim) kada mu nešto dodajete.

Imajte na umu da detetov razvoj govora zavisi upravo od toga koliko sa njime budete pričali. Ne postoji način da dete spoji imena i predmete, ako to više (stotina) puta ne bude čulo od vas. Razmislite: da li biste vi mogli da naučite strani jezik da ne znate da čitate i nemate prilike da čujete nekoga kako ga govori?

Učenje govora je stvar upornosti i rada sa roditeljima, pre svih. Dete ima najviše poverenja u roditelje, oni su sa njim razvili odnos i prate se međusobno od prvog dana. Samim tim od njih će najviše i najbrže usvojiti i kada je govor u pitanju. Koliko god da možda više vremena provodi sa vaspitačicama, nekad i osobom koja ga čuva. Logoped u kasnijem uzrastu takođe neće moći da dopre do deteta i tako puno uradi za kratko vreme, kao što to mogu roditelji u ovim mesecima.

kalendar razvoja deteta demetra

Kako da proverite da li vas dete razume?

Postavljajte detetu pitanja, kako bi mogli da proverite da li vas razume. Ali ne neka pitanja za koja vam treba složen odgovor. Već, na primer: da li želiš da se igramo kockama ili da čitamo? Da li želiš ovu ili ovu majicu? Ne morate očekivati odgovor, već da vas odvede do tog mesta ili pokaže šta želi. To je dovoljno da znate da dete dobro napreduje jer razume. Verbalizacija će doći kasnije. Davanje izbora im pored toga gradi i samopouzdanje i smanjuje napade besa.

Socijalni i emocionalni razvoj sa 12 meseci 4. nedelja

Vaše dete gleda sve što radite. Za 12 meseci 3. nedelja karakteristično je imitatorsko ponašanje. Mališani vole da kopiraju svet oko sebe, a posebno roditelje i tako se uče osnovama ponašanja u okruženju. Primetićete da pokušava da razgovara telefonom, češlja se, pokušava da obuje vašu obuću, najhrani mačku ili proba vaše naočari za sunce. Na ovaj način će kasnije usvajati i govorne fraze.

12 meseci 4. nedelja
12 meseci 4. nedelja

Problem je što ćete morati da budete na oprezu jer će dete samim tim pokušavati da uradi i stvari koje su opasne i nisu primerene njegovom uzrastu. Stoga vodite računa da odložite sve što je opasno na nedostupno mesto i nemojte da dete vidi kako se otvaraju sigurnosne bravice ako ih imate.

Sledeća: 13 meseci 1. nedelja  – Kalendar razvoja deteta

Literatura:

  1. Medline Plus: Toddler development – https://medlineplus.gov/ency/article/002010.htm
  2. University of Michigan Health System: Milestones for a 1-year-old – https://www.uofmhealth.org/health-library/ue5755

Objavljen: 24. januar 2023. godine, ažuriran: 2. februar 2024. godine

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button