fbpx
Kalendar razvoja deteta

Kalendar razvoja deteta – 12 meseci 3. nedelja

Dete staro godinu dana – 3. nedelja

12 meseci 3. nedelja – U ovom periodu, dete će možda početi da izgovara i još koju smislenu reč, pored onih prvih – mama, tata, baba. Što više budete radili sa detetom na razvoju govora, to će brže savladavati tu prepreku. Ipak, moguće je da će u tom pogledu i stagnirati, ali će se motorički razvijati.

Vaše dete još uvek ima problem sa time da se razdvajate, što je normalno. Trudite se da što više vremena kada ste zajedno provodite u zajedničkim aktivnostima.

pranje kose detetu 2 edited

Motorički razvoj deteta nakon prvog rođendana – 12 meseci 3. nedelja

Vaš mališan je sada dobro razvijen i prilično lako može da uzima male predmete pomoću palca i kažiprsta. Možda će vas i nervirati što skuplja mrvice sa poda koje čak ni ne vidite. Posebno ako neke od njih budu završavale u njegovim ustima. Vodite računa kada su mali i potencijalno opasni predmeti u pitanju. Posebno kada se radi o lekovima, špenadlama ili baterijama. Čuvajte ih uvek van domašaja deteta.

Roditelji koji u kući imaju starije dete moraju biti posebno obazrivi jer sigurno ima mnoštvo sitnih igračaka. Od malih točkova do Lego kockica.

Razvoj govora kod jednogodišnjaka – 12 meseci 3. nedelja

Dete će polako početi da stvara prepoznatljive reči, a ne samo da nepovezano blebeće. Ovo nije proces koji se dešava naglo i brzo već postepeno i dosta se razlikuje od deteta do deteta. Neka deca će napredovati brže, posebno ako imaju stalnu stimulaciju roditelja da pričaju.

Imajte na umu da dete ne može baš istovremeno da bude sjajno u svemu. Obično u vreme prohodavanja dete ne napreduje toliko verbalno, dok kada uči nove reči, verovatno će neko vreme stagnirati sa motoričkim razvojem.

Dete vas sada razume mnogo više nego što to ume da kaže. Pratite kako napreduje i u tom domenu. Da li govori sve više reči? Da li raspoznaje šta mu pričate? Da li zna da uperi prst u nešto i pokuša da kaže: „Šta je to?“

Deca koja brže nauče da čitaju imaće možda manje napade besa i frustracije zbog nemogućnosti komunikacije. Više o tantrumima!

Na primer: važno je da dete nauči, za početak, da kaže: „Jooooš!“ što znači da želi više vode, mleka i slično. Odgovarajte mu uvek punom rečenicom, kao na primer: „Mislim da želiš još vode!“, „Sada ću ti doneti mleko!“ i slično. Time podstičete razvoj govora. Ukoliko to uradite bez reči ili samo kažete OK, dete nema šansu da ništa novo nauči.

Prve detetove reči se uglavnom odnose na stvari iz neposrednog okruženja: mama, tata, baba, deda, dada, a zatim životinje, i stvari iz okruženja: kuca, maca, pa-pa, hvala, izvoli, drvo, kuća, auto…

odvikavanje od pelena 2

Anksioznost razdvajanja – Socijalni i emocionalni razvoj sa 12 meseci 3. nedelja

Dete verovatno već nekoliko meseci ima problem sa napadima anksioznosti razdvajanja. Ovo je potpuno prirodno. Dete vas voli i zavisno je od vas, normalno je da bude uznemireno kada odete. Da biste mu olakšali, treba da prođe neko vreme, a vi nemojte produžavati agoniju produženim opraštanjem. Činite to brzo, sa samo jednim poljupcem i zagrljajem. Suze će utihnuti kada vas izgubi iz vida. Uspostavljanje rutine će smanjiti anksioznost i učiniti ovu tranziciju lakšom. Deci će biti lakše kada budu znala šta ih čeka. Predvidljivost im pomaže da se osećaju sigurnije.

Vežbajte tako što nećete sedeti pored njega sve vreme. Dok ste kod kuće pustite ga da bude u drugoj prostoriji pa se vratite za nekoliko minuta. Naravno važno je da se ne udaljavate jer u ovom uzrastu očas posla može da iskrsne neki problem.

Ukoliko je u toku adaptacija na vrtić ili se razdvajate jer će dete ostajati sa drugom osobom, normalno je da će tih nedelja biti „zalepljeno“ za vas kada ste kod kuće. Tako će biti i tokom noći možda. Budite strpljivi. Nemojte se nervirati iako je jasno da ste preumorni. Razumite da je kod deteta strah da će biti ostavljeno sada na vrhuncu i da mu je potrebna vaša blizina i uverenje da ćete se uvek vratiti.

Sledeće: 12 meseci 4. nedelja – Kalendar razvoja deteta

12 meseci 3. nedelja
12 meseci 3. nedelja –

Foto: Canva & Demetra

Literatura 12 meseci 3. nedelja:

  1. Mayo Clinic: Landuage development – https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/infant-and-toddler-health/in-depth/language-development/art-20045163 
  2. Kidshealth.org – https://kidshealth.org/en/Parents/development-12mos.html
  3. Babycenter: Toddler https://www.babycenter.com/toddler/1-year-old

Objavljen: 17. januar 2023. godine, ažuriran: 12. februar 2024. godine

Ads

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button