fbpx
Kalendar razvoja deteta

Kalendar razvoja deteta – jedna godina (12 meseci 2. nedelja)

Prvi odlazak kod stomatologa!

12 meseci 2. nedelja – Vreme je da odvedete dete na prvi pregled kod stomatologa. Važno je da brinete od starta o mlečnim zubima, ali i da naučite dete da je odlazak kod stomatologa sasvim normalna stvar.

Kod kuće pažljivo perite zube detetu, koristeći malu četkicu i samo mrvicu paste za zube (dovoljno je veličine zrna pirinča). Dajte mu i da samo pere zube, ali obavezno vi „popravite“ na kraju. Imajte na umu da čak 40% dece ima karijes do pete godine, a da stopa karijesa na mlečnim zubima nije opala u poslednjih 30 godina, kao što je to slučaj sa stalnim zubima.

Neuporedivo je lakše i bolje za dete da prvi odlazak kod stomatologa ne bude situacija u kojoj će biti potrebna popravka, već samo pregled.

Jednogodišnje dete, mleko i kašika – 12 meseci 2. nedelja

Kravlje mleko treba da postane deo ishrane dete nakon što je napunilo godinu dana i verovatno će ga dete i dalje unositi u velikoj meri uz ostale mlečne proizvode. Ukoliko dojite, nastavite i dalje dok vam to bude prijalo. Važno da je da imate na umu da će detetu određena količina kalcijuma biti potrebna tokom čitavog odrastanja i da je veoma teško nadoknaditi je iz biljnih proizvoda bez unosa mlečnih proizvoda. Sa druge strane i previše mleka može da bude problem i izazove anemiju kod deteta.

Punomasno mleko, od najmanje 2,8% masti bi trebalo da dajete detetu da zadovolji potrebe za zdravim mastima koje podstiču rast i zadovoljavaju njegove energetske potrebe. Izuzetak su situacije kod gojaznosti ili porodične istorije gojaznosti i kardiovaskularnih problema. Nakon drugog rođendana, dete može da pređe na niskomasno mleko, ali nije neophodno.

kalendar razvoja deteta druga godina 1

Više:

Dete će sada početi da jede samostalno uz upotrebu kašike, mada verovatno još uvek neće biti preterano uspešno u tome. Potrudite se da budete strpljivi i da se ne nervirate zbog haosa koji će možda ostajati na sve strane okolo. Koordinacija ruku i očiju koja se na ovaj način vežba je veoma značajna, a u narednih par meseci, dete će sasvim lepo jesti samo.

Saveti  – 12 meseci 2. nedelja

Verovatno će sada veliki izazov postati dnevne dremke, ali i večernje uspavljivanje. Neka dece bez problema veoma dugo spavaju i dva puta tokom dana, ali ima i one dece koja više dnevnih dremki veoma brzo izbace, a onda se borite i sa onom jedinom preostalom ili večernjim uspavljivanjem.

Znamo koliko je roditeljima dragoceno vreme kada dete spava tokom dana da uradi nešto što želi ili napuni svoje baterije. Uveče takođe možda žele da se posvete partneru, nešto urade ili jednostavno spavaju, a dete nikada da zaspi.

kalendar razvoja deteta
12 meseci 2. nedelja

Probajte da pratite ustaljenu rutinu pred odlazak za spavanje. Uveče to može biti tuširanje i bajka za laku noć. Ustaljenim ritmom, dete će vremenom shvatiti šta ide posle ustaljenog rituala, pa će mu pomoći i da zaspi.

Deca mogu teško podneti i polazak u jasle ili povratak mame na posao, što može da izazove regresiju sna, izbegavanja da spavaju i noćna buđenja jer se dete plaši da će mama u međuvremenu otići ili mu jednostavno nedostaje tokom dana, pa to nadoknađuje umesto spavanja.

Ako ste premoreni, a nije problem u tome što detetu samo nedostajete tokom celog dana, pokušajte da nađete dadilju za par dana nedeljno uveče ili nekog prijatelja, rođaka, koji bi vas povremeno odmenio uveče, prateći ustaljenu rutinu. Kada dete poveže rutinu uveče sa vremenom za spavanje, nećete morati da nužno budete pored njega da bi zaspalo.

12 meseci 2. nedelja
12 meseci 2. nedelja
Literatura:
  1. Mouth Healthy: Healthy Habits – https://www.mouthhealthy.org/en/babies-and-kids/healthy-habits
  2. Medline Plus: Cow’s Milk and Children – https://medlineplus.gov/ency/article/001973.htm
  3. Medline Plus: Developmental milestones record – 12 months – https://medlineplus.gov/ency/article/002005.htm
  4. BabyCenter: 1 year old – https://www.babycenter.com/toddler/1-year-old
  5. Kids Health: Your Child’s Development: 1 Year (12 Months) – https://kidshealth.org/en/parents/development-12mos.html

Objavljen: 7. april 2016. godine, ažuriran: 22. februar 2024. godine

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button