fbpx
Neplodnost

Spermokultura

Šta podrazumeva spermokultura?

Spermokultura se gotovo uvek radi kada muškarac već radi analizu sperme – spermogram. Čak, ponekad muškarci urade samo spermogram, pa ukoliko nalaz bude loš – pokazuje: astenozoospermiju, oligozoospermiju, oligoastenozoospermiju, onda postoji sumnja da su bakterije izazvale takvu sliku i pristupa se spermokulturi.

spermokultura

Kako se radi spermokultura?

Spermokultura se radi tako što se uzima uzorak sperme za laboratorijsko ispitivanje, a cilj je otkrivanje bakerija iz uzorka koje mogu izazvati infekciju muškog genitourinarnog trakta. Ako se javi prisustvo bakterije u uzorku, antibiogram će pokazati lekaru koja antibiotska terapija je prikladna da bi se mikroorganizmi eliminisali.

Ukoliko se u ejakulantu nalaze bakterije, one mogu uticati na broj, morfologiju i pokretljivost spermatozoida. Spermokultura se takođe radi i ako se javi upala prostate.

U spermi je moguće prisustvo brojnih bakterija – ešerihija (Escherichia coli), enterokoke (Enterococcus spp.), streptokoke (Streptococcus agalactiae), stafilokoke (Staphylococcus aureus), mikoplazma (Mycoplasmae hominis), ureaplazma (Ureaplasmae urealyticum), hlamidija (Chlamydia trachomatis) i druge.

Ukoliko se u ejakulantu nalaze bakterije, one mogu uticati na broj, morfologiju i pokretljivost spermatozoida.

Spermu čak 99% čini sekret prostate i semenske vezikule, a samo manje od 1% su spermatozoidi. Spermokulturom se dobija nalaz bakterija i samim tim možemo otkriti skriveno infekciju donjeg genitalnog trakta koja nije otkrivena ni urinokulturom ili brisom uretre.

Važno je da muškarac mokri pre davanja uzorka spermokulture.

Zašto se daje uzorak sperme za spermokulturu?

Osim radi ispitivanja neplodnosti, uzorak sperme se daje kada se kod muškarca iznenada pojave simptomi poput bolne ejakulacije, hemospermije (prisustva krvi u spermi) i u slučajevima učestalnog mokrenja. Nekada se spermokultura mora kombinovati sa urinokulturom, kako bi se odredila adekvatna terapija.

Rezultat spermokulture – kako se tumače rezultati spermokulture?

Retultati ove analize su gotovi za 48  sati koliko je potrebno da se utvrdi količina i vrsta bakterija. Moguće je da se dobije:

Negativan rezultat

Negativan rezultat pokazuje da u uzorku nisu pronađeni patogeni organizmi.

spermokultura
Pozitivan rezultat

Kada su pronađeni mikroorganizmi. U ovom slučaju ćete dobiti listu sa antibiogramom i preporuku da se javite lekaru od kog ćete dobiti recept za lekove koji su vam neophodni.

Superinfekcija

Kada u uzorku bude pronađeno 3 i više bakterijskih sojeva, onda se ponavlja analiza jer je verovatno došlo do lošeg rukovanja uzorkom ili on nije uzet na pravi način.

spermokultura
Foto: Canva/Demetra

Literatura:

  1. IMOP.gr: Semen Culture – https://www.imop.gr/en/node/2429
  2. NCBI: The presence of bacteria species in semen and sperm quality – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2649329/
  3. CRGH.uk: Semen Culture – https://crgh.co.uk/semen-culture/
  4. Instituto Ingenes: Seminal tract infections – https://www.ingenes.com/international/are-you-a-candidate/male-infertility-causes/seminal-tract-infections/

Objavljen: 15. oktobar 2011. godine, ažuriran: 29. decembar 2023. godine

Save

Uredništvo

Redakcija portala izveštava o novim događajima, istraživanjima, informacijama. Prenosi vesti i ustupa prostor. Sve vaše sugestije i predloge možete nam poslati na office@demetra.rs

Related Articles

Back to top button