fbpx
Kalendar trudnoće

11. nedelja trudnoće – kalendar trudnoće

Stigla je i 11. nedelja trudnoće. U ovom trenutku, vaš beba je dugačka oko 4,5 centimetara i teži do 10 grama. Njen mozak je u razvoju i počinje da formira sekcije za različite funkcije. Njena koža je tanka i prozirna, a unutar nje se pojavljuju krvne sudove. Noge su dugačke, a prsti na rukama i nogama su definisani. Možda ćete početi da osećate lagane trnce u stomaku, što je uobičajena pojava u ovoj fazi trudnoće. Vaša beba počinje da sluša zvuke iz vašeg unutrašnjeg okruženja, tako da je važno da govorite i slušate muziku. Vaš ginekolog će vas voditi kroz redovne preglede kako bi se uverio da se vaša beba razvija pravilno.

Treći mesec trudnoće – 3. nedelja

3. mesec trudnoće – 11. nedelja trudnoće – Buduća mama!

Razmislite o tome da li ćete dojiti bebu kada se rodi? Dojenje je od neprocenjivog značaja za vašu bebu i nema alternativu. Nijedna mlečna formula nije dovoljno dobra za vašu bebu kao što je dojenje. Pročitajte SVE O DOJENJU!

Kako ćete se osećati? 11. nedelja trudnoće iskustva

Dok stigne 11. nedelja trudnoće počećete da se osećate prilično trudno, čak i ako tako ne izgledate. Mnogima su još uvek pomešana osećanja, tek počinjete da se raspitujete o toku trudnoće i tome kako da se snađete kada za par meseci beba dođe. Još uvek imate i napade plača i smeha, naizmenično. Ukoliko patite od jutarnjih mučnina, znajte da bi to trebalo da se smiri za dve – tri nedelje. Još samo malo i moći ćete da uživate!

Kosa i nokti – U ovom periodu ćete primetiti da su kosa i nokti ubrzali rast. Nokti će vam vremenom postati čvršći, a kosa prestati da opada, ako ste do sada imali taj problem. Ovakvo stanje zadržaće se verovatno čak 40 dana po porođaju. Neke žene se žale da ne mogu da ”obuzdaju” kosu u trudnoći. Kosa u ovom periodu dobija dodatni volumen.

Pratimo bebin razvoj u trećem mesecu – 11. nedelja trudnoće

Do 11.nedelje, koža bebe je providna, ostaće takva još neko vreme, ali uskoro će početi da dobija slojeve i izgubiti transparentnost. U ovom periodu, fetus je u stanju da otvori i zatvori pesnicu, a počinju da se formiraju i pupoljci u ustima koji će prerasti u zube. Beba ima puno prostora sada, pluta u vodi i ima mogućnost da se okreće, pravi kolutove. U naredne tri nedelje, proćiće kroz ubrzan razvoj i udvostručiti veličinu.

Kako se beba razvija u 11. nedelji trudnoće?

  • Bradavice na grudima postaju vidljive.
  • Uši skoro da imaju razvijen oblik, a nosni prolazi su otvoreni. Jezik je prisutan i zubni pupoljci počinju da se formiraju.
  • Formiraju se folikuli dlake i glava je sada iste veličine kao telo.
  • Ruke i stopala su postavljeni ispred tela sa prstima i na rukama i nogama, a razvijaju se počeci noktiju.
  • Kosti postaju tvrđe.
11. nedelja trudnoće

 Blizanačka trudnoća – 11. nedelja trudnoće

Blizanci su sada potpuno formirani. Oni se udaraju, istežu, pa čak i štucaju, ali to još neke vreme nećete moći da osetite.

Možda već treba da počnete da planirate budžet za bebe. Nije lako gajiti dva člana više, posebno kada oni stignu istovremeno. Dobre vesti su da imati blizance ne znači da je sve baš duplo skuplje, već je češće to 1 i po put, kada su u pitanju razne aktivnosti, univerzitet i slično. No, nikad nije rano da počnete da štedite.

Bez obzira što nosite dve bebe, ako je trudnoća uredna, nemojte se ustručavati da radite lagane vežbe, naprotiv, one vam mogu samo prijati. Ne bi bilo loše da redovno radite i Kegelove vežbe koje će ojačati vaše karlično dno, bez obzira na način na koji ćete se porađati. (Izvor: Twinvercity)

 Kolika je beba? - 11. nedelja trudnoće

Jedanaesta nedelja trudnoće – telo mame i bebe

Promene na telu – 11. nedelja trudnoće

Ukoliko vam ovo nije prva trudnoća, stomak je već počeo da se primećuje. Možda vam smeta što još niko ne primećuje da ste u drugom stanju, ali ne brinite, uskoro će situacija biti potpuno drugačija. Materica je sada dovoljno velika da popuni karlicu.

11. nedelja trudnoće ultrazvuk
Beba u 11. nedelji

Do ove nedelje, beba je dovoljna velika da stane u dlan vaše ruke. Dugačka je oko 4cm i teška 7 grama.

Pogledajte tabelu težine i dužine fetusa po nedeljama!

Saveti –  11. nedelja trudnoće

Mnoge žene tokom trudnoće imaju problem sa proširenim venama. Dok će se taj problem nekim ženama razviti tek u trudnoći, postoje i one koje su ga imale i ranije, ali im se tokom trudnoće samo dodatno razvio. Naravno, nemaju sve trudnice ovaj problem. Prošireni krvni sudovi oko rektuma zovu se hemoroidi. Hemoroidi za vreme trudnoće nisu retka pojava, povezani su sa bolom, svrabom i krvarenjem.

Saznajte više o Proširenim venama i hemoroidima u trudnoći!

Partneri u 11. nedelji trudnoće

Sada je idealno vreme da sa partnerom pričate o tome kako ćete funkcionisati kada dođe beba kada je posao u pitanju. Možda je partner planirao da i on uzme deo porodiljskog bolovanja ili godišnji odmor. Imate još dosta vremena da sve isplanirate, ali ne bi bilo loše da razmislite da li želite da dete ide u vrtić, da angažujete dadilju, da se možda neko duže vreme vi ne vraćate na posao i koja vam je od tih opcija najisplativija.

Važno – 11. nedelja trudnoće

Nemojte preskakati dozu svojih prenatalnih vitamina i ne zaboravite na unos dovoljno tečnosti u toku dana.

Zapišite sva pitanja koja želite da postavite lekaru, jer vas ubrzo čeka prvi ekspertni ultrazvučni pregled.

Ukoliko ne želite da idete još na trudničko odsustvo, razmotrite mogućnosti da počnete da radite od kuće.

10. nedelja trudnoće12. nedelja trudnoće

Objavljen: 11. jun 2011. godine, ažuriran: 4. februar 2024. godine

Save

Save

Save

Izvor
BabyCenter.comVeryWellFamilyTwinvercity

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button