fbpx
Kalendar razvoja bebe

11. nedelja bebinog razvoja – Kalendar razvoja bebe

Beba dva meseca 3. nedelja

Beba – 11. nedelja bebinog razvoja: Tatama nekad nije pravo što je beba mirnija sa mamom nego sa njim, mada to retko hoće da priznaju. Zapravo, stvar je u tome da se beba uz mamu oseća sigurnije, mama miriše na hranu i udobnost, posebno ako je mama doji, onda je beba prepoznaje po mirisu i daje joj apsolutnu prednost u odnosu na ostale.

Tate osim dojenja mogu da obavljaju apsolutno sve kada je beba u pitanju: zamena pelena, držanje bebe da podrigne, ljuljanje, nošenje, hranjenje na flašicu i kada počne da jede kašice.

 Istraživanja:

Sprovedena je opsežna studija o tome zašto su neka deca privržena očevima, a druga nisu. Tate koje su podjednako kao i majke menjale pelene bile su u značajnoj prednosti u odnosu na tate koje ne menjaju pelene. Što su češće bebi menjali pelene, dolazili su u situaciju da bea od njih traži utehu pre nego od mame, čak i ako je ona u blizini.

Nije to stvar ”magije” već beba tako ima priliku da proučava tatu, zna da joj on pomaže da se bolje oseća, socijalizuje se sa tom osobom, odnosno tatom i izgrađuje poverenje. Ovako se stvara jaka povezanost. Za oko šest meseci, beba će identifikovati osobu koja je primarna za njen opstanak i kojoj preferira da se obraća za pomoć, ali se tamo ujedno i najsigurnije oseća. Za neku decu to će biti samo mama, dok će druga podjednako reagovati i na tatu i na mamu.

Beba sa 11 nedelja: 11. nedelja bebinog razvoja 

Koordinacija bebi još duže vreme neće biti jača strana, ali njeni pokreti su sada prilično jasni i prirodni, izgubili su se refleksi trzanja kao nakon rođenja. Pokreti ruku i nogu su postali kružni, posebno ako se pomera dok gleda u ljude. Bebi treba ostaviti dovoljno prostora da može da isteže ruke i noge, da vežba i razvija krupnu motoriku. Odličan je izbor da je stavljate da leži na ćebetu na podu, to deci pomaže da jačaju tonus mišića. Ležanje na krevetu neće puno pomoći jer je krevet mekana podloga i beba ne može na njoj da jača mišiće i napreduje. Ako leži na leđima, ona polako počinje da se gurka nogama i na dobrom je putu da uskoro postane mobilna.

uvođenje čvrste hrane i bebino spavanje
11. nedelja bebinog razvoja

Druženje sa dvomesečnom bebom – 3. nedelja

Ako imate mogućnosti, sada je idealno vreme da krenete sa bebom na plivanje. U većim gradovima postoje školice plivanja prilagođene bebama. Beba sve više učestvuje u igri u uživa dok provodite zajedno vreme.

Ona još uvek uči kako da kontroliše svoje telo, pa su pokreti veliki za nju u ovoj fazi. Verovatno sada uživa da je držite da ”leti” kroz vazduh.

Napomena: Čak i kada bude dosta starija, nemojte bebu ili dete bacati u vazduh.

U ovom uzrastu najbolje je da vi sedite na podu, sa nogama savijenim ispred sebe i stopalima na podu, kao da radite trbušnjake. Stavite bebu na vašu potkolenicu, tako da joj glava bude iznad vaših kolena i da vas gleda. Stabilno je držeći spuštajte se u ležeći položaj, dok noge dižete u vazduh. U najvišoj tački, vaše potkolenice treba da budu paralelno sa podom, a da beba leži udobno na njima. Pomerajte tako noge napred-nazad, malo u jednu, pa drugu stranu. Zatim odižite glavu i gornji deo tela i tako ujedno vežbajte.

NAPOMENA: Ove vežbe sa bebom ne smete raditi najmanje šest meseci nakon carskog reza, a najmanje 6 nedelja nakon prirodnog porođaja.

Beba 11 nedelja: Ove nedelje obratite pažnju na…

U ovom trenutku verovatno još uvek ne želite ni da razmišljate o povratku na posao. Međutim, možda nije loše da polako krenete da razmatrate opcije ko će čuvati bebu kada se završi vaše porodiljsko bolovanje. Uglavnom je konkurs za upis u vrtiće u periodu april/maj za decu koja kreću tog septembra u jasle. U nekim gradovima, moguće je da se konkuriše i mimo redovnog roka, tokom cele godine. Svakako ne bi bilo loše da se na vreme raspitate o svim mogućnostima i kada je potrebno da prikupite dokumentaciju potrebnu za upis.

Razgovarajte sa drugim mamama u parkiću, ako imate prijateljice sa malo starijom decom, raspitajte se na internet forumima, posebnim grupama ili društvenim mrežama kako biste jasno mogli da sagledate sve opcije i razmislite šta vam najviše odgovara za dete u skladu sa vašim životnim i finansijskim mogućnostima.

Mama dvomesečne bebe – 3. nedelja

11. nedelja bebinog razvoja
11. nedelja bebinog razvoja

Čak i ukoliko dojite na zahtev, to nije bezbedna kontracepcija jer menstruacija izostaje uglavnom, ali nikada ne možete znati kada ćete imati prvu ovulaciju.

Ukoliko planirate da koristite kontraceptivne pilule, flaster ili hormonsku spiralu, sa time ćete morati da sačekate dok ne prestanete da dojite bebu. Kondomi su najbolji izbor kontracepcije dok traje dojenje.

Pročitajte više o vrstama kontracepcije…

Literatura za 11. nedelja bebinog razvoja:
  1. WhatToExepect – https://www.whattoexpect.com/first-year/month-by-month
  2. PregnancyBirth&Baby – https://www.pregnancybirthbaby.org.au/baby-development
  3. CDC – https://www.cdc.gov/ncbddd/actearly/milestones/milestones-2mo.html
  4. WebMD – https://www.webmd.com/parenting/baby/features/stages-of-development#1
  5. HealthLine – https://www.healthline.com/health/baby/baby-development-stages

Objavljen: 16. mart 2016. godine, ažuriran: 3. januara 2024. godine

11. nedelja bebnog razvoja
11. nedelja bebnog razvoja – Foto: Canva/Demetra

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button