fbpx
Kalendar razvoja bebe

10. nedelja bebinog razvoja – Kalendar razvoja bebe

Beba dva meseca 2. nedelja

Beba – 10. nedelja bebinog razvoja i mnogi roditelji već bez razloga brinu da li će dete moći da paralelno usvaja više od jednog jezika, ukoliko živi u multijezičnom okruženju. Naučnici tvrde da je beba već sa dva i po meseca sposobna da uči više jezika. Na primer, ako je vaš maternji jezik srpski, a partnerov engleski, pitate se da li ćete zbuniti bebu ako od početka pričate na oba jezika.

Naučnici smatraju da su bebe stvorene da uče bilo koji jezik. Međutim, ako se bebe rađaju sa sposobnošću da izgovore glasove svih jezika, oni ovu sposobnost gube u drugoj polovini prve godine života, kada počinju da pokušavaju da ponove ono što čuju. Beba imitira zvuke iz okruženja i uči jezik koji čuje.

Dete će verovatno najbolje pričati na onom jeziku koji najviše sluša, na primer, ako najviše vremena provodi sa majkom, bolje će znati jezik kojim ona priča, ali će vremenom usvojiti i jezik kojim priča tata.

Detetu će trebati malo vremena da posloži jezike u svojoj glavi, posebno ako se u kući priča i više od dva jezika, na početku će mešati različite jezike u rečenici, ali će vremenom sve posložiti.

Ukoliko dete odrasta u srpskoj porodici koja živi u inostranstvu, na primer, u Švedskoj, ono će naučiti i srpski i švedski jezik. Srpski u kući, a švedski u vrtiću, školu, parku…

10. nedelja bebinog razvoja

Neke bebe sada spavaju i do pet ili šest sati u kontinuitetu tokom noći, što je pravi odmor posle svih neprospavanih noći. Nažalost, još uvek je više onih koje se bude na tri sata. Beba je sada i tokom dana duže budna, a neke samo imaju dve do tri dremke po desetak minuta, pa roditelji nemaju baš puno odmora.

Pročitajte još: 7 grešaka kod uspavljivanja bebe

bebaspava
10. nedelja bebinog razvoja

Druženje sa dvomesečnom bebom – 2. nedelja

Vaša beba još nekoliko meseci neće umeti da samostalno sedi. Ali sada su njena leđa i vrat sve jači i ona polako vežba. Sada je srećnija kada može da gleda oko sebe tokom vožnje kolicima ili u kući i uživa da provodi vreme u uspravnom položaju.

Stavite bebu da leži na leđima, ali tako da joj gornji deo tela bude na većem jastuku. Sedite okrenuti ka njoj, uhvatite je za ruke i nežno vucite da se podigne u sedeći položaj (tako što joj glava prati ramena) i uživajte dok se ona oduševljava svetom iz drugog ugla. Polako je vratite u ležeći položaj, tako što je blago puštate nazad da prvo nasloni krsta, ramena, a zatim i glavu, pa ponavljajte vežbu, sve dok se ona zabavlja.

Pročitajte još: Pametne igračke

Ove nedelje obratite pažnju na…

Vaša beba je sada sve bolja u koordinaciji pokreta. Razvoj malog mozga joj pomaže da nauči da se kreće i ona sve brže napreduje i ima želju da dodiruje igračke.

Vi ćete ove nedelje intenzivno razmišljati o svojim kilogramima – koliko vam je još ostalo viška, kako da ih se rešite, da li smete da redukujete ishranu obzirom da dojite… Ne brinite, ako ste u granicama normale zdravo dobijali kilograme porođaj i dojenje su već većinu toga istopili, a dojenje će učiniti svoje da kilogrami i dalje idu dole, plus kada beba krene da se kreće, imaćete priliku i da zategnete mišiće. Većina žena tada je u jednom od najboljih izdanja. Za sada bi najbolje bilo da se držite dugih šetnji sa bebom u kolicima i još neko vremo ne razmišljate o vežbama.

Dugo nošenje bebe van kuće nije preporučljivo, osim u prilagođenim nosiljkama (odobrene nosiljke i marame) i bez dodatnog tereta, posebno ne torba na jedno rame. Eventualno možete nositi ranac, ali svakako bi bilo najbolje da konsultujete fizijatra oko pravilnog držanja i opterećenja kičme.

Pročitajte još:

Mama – 10. nedelja bebinog razvoja

Ovo je vreme kada se partneri opet okreću jedno drugom, sada je njihova ljubav još jača. Čak i ako nemaju vremena jedno za drugo, za izlaske i seks, mogu pronaći vreme kada će uživati zagrljeni ispred televizora ili ostavljajući jedno drugom ljubavne poruke.

10. nedelja bebinog razvoja
10. nedelja bebinog razvoja

Pročitajte još:

Ako još uvek imate poteškoće u odnosima sa parterom, dajte sebi, a i njemu vremena da se navikne na velike promene koje su se dogodile. Razgovarajte kako bi se osećali bliskije. Pokušajte, kada to bude moguće, da nekome na čuvanje ostavite bebu i odete u bioskop ili pozorište. Čak i tih nekoliko sati će vam pomoći da napunite baterije. 

Literatura za 10. nedelja bebinog razvoja:
  1. WhatToExepect – https://www.whattoexpect.com/first-year/month-by-month
  2. PregnancyBirth&Baby – https://www.pregnancybirthbaby.org.au/baby-development
  3. CDC – https://www.cdc.gov/ncbddd/actearly/milestones/milestones-2mo.html
  4. WebMD – https://www.webmd.com/parenting/baby/features/stages-of-development#1
  5. HealthLine – https://www.healthline.com/health/baby/baby-development-stages

Objavljen: 14. februar 2016. godine, ažuriran: 3. januara 2024. godine

10. nedelja bebinog razvoja
10. nedelja bebinog razvoja – Foto: Canva/Demetra

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button