fbpx
Kalendar trudnoćeTrudnoća

1. nedelja trudnoće – Kalendar trudnoće: prva nedelja trudnoće

Prvi dan trudnoće, odnosno 1. nedelja trudnoće, se računa od prvog dan menstrualnog ciklusa, odnosno prvog dana kada dobijete menstruaciju. To je dan kada se sluznica maternice odbaci i počne krvariti, što označava početak novog ciklusa. Ako se računa od ovog dana, trudnoća traje 40 nedelja (9 meseci) do porođaja. Dakle, ako je poslednja menstruacija počela 1. januara, prvi dan trudnoće je 1. januar.

Ova, 1. nedelja trudnoće je nedelja kada vi, zapravo, još uvek niste u drugom stanju. Dobili ste svoju poslednju menstruaciju u narednih 9 meseci. Ako ste uradili test za trudnoću i pokazala se bleda druga linija, onda verovatno niste u prvoj, već u petoj nedelji trudnoće.

Kroz naš kalendar trudnoće, vodićemo vas kroz trudnoću iz nedelje u nedelju i pružiti potrebne informacije o promenama kod buduće mame i bebe. Omogućićemo vam da lakše shvatitesve promene koje se dešavaju tokom trudnoće i način i intetnzitet kojim se beba razvija.

KALKULATOR TRUDNOĆE

1 nedelja trudnoće

Prvi mesec trudnoće: prva nedelja trudnoće

Prva nedelja trudnoće je, kao što smo rekli, period kada još niste trudni. Vaš termin porođaja se računa od momenta kada ste dobili poslednju menstruaciju pre trudnoće, a to znači da tokom te dve, prve nedelje nije došlo do začeća. Ali, iako još uvek niste u drugom stanju, vaše telo je započelo proces ovulacije i priprema sluznicu materice za oplodnju.

Ubrzo posle početka menstruacije, telo počinje da oslobađa hormon FSH i „govori“ vašim jajnicima da počnu da sazrevaju folikuli. U svakom jajniku taj proces će započeti nekoliko folikula. Kada prođe između 4 i 7 dana od početka menstruacije, hormoni će dati signal da počne proces zgušnjavanja sluzokože materice kako bi se telo pripremilo da primi oplođenu jajnu ćeliju.

Oko 2 nedelje nakon početka menstruacije, zrela jajna ćelija će se osloboditi iz jajnika i u ovom trenutku može doći do začeća.

1. nedelja trudnoće – činjenice:

 • Sada ste trudni NULA meseci.
 • Ostalo je još 39 nedelja do termina porođaja.
 • Sada ste u prvom tromesečju trudnoće.

Bitno je da lekar odredi datum začeća na osnovu datuma poslednje menstruacije, koju ste dobili ove nedelje i na osnovu veličine ploda na ultrazvučnom pregledu. Trudnoća zapravo traje 38 nedelja, ali se računaju i prve dve nedelje kada ste dobili menstruaciju (ova nedelja) i naredna nedelja kada će se desiti ovulacija (druga nedelja), pa lekari računaju da trudnoća traje 40 nedelja. Pročitajte o računanju nedelja i meseci trudnoće!

Imajte na umu da se samo 1 od 20 žena porodi na planirani dan porođaja. Ostalih 19 žena porodi se pre ili posle termina porođaja.

Veličina bebe u 1. nedelji trudnoće

Obzirom da još uvek niste ni ostali u drugom stanju, fetus ne postoji i nema njegove veličine. Vaše telo tek prolazi kroz promene koje prethode začeću.

parovi
Kako ćete se osećati? Simptomi trudnoće – 1. nedelja trudnoće

Kao što nema bebe, tako nema ni simptoma trudnoće. Ovo je nedelja kada imate menstruaciju i svi simptomi koje imati, povezani su sa njom. Pročitajte: Menstruacija u trudnoći: Da li možete imati menstruaciju kad ostanete u drugom stanju?

Mnoge žene željno iščekuju da počnu da prate svoju trudnoću čim odluče da zatrudne. Često svakog meseca počinju da prate kalendar trudnoće od prve nedelje, očekujući da će ga pratiti kroz narednih devet meseci.

Počev od ove nedelje, počeli ste da učestvujete u najuzvišenijem, najlepšem, najplemenitijem poduhvatu – u stvaranju novog života. Ove nedelje, između 3. i 7. dana menstruacije, počinje da se priprema jajna ćelija koja će biti oplođena. Ukoliko sve bude u redu, jajna ćelija će biti oplođena tokom 3. nedelje trudnoće.

Prenatalni testovi i pregledi u prvoj nedelji trudnoće

Trenutno nije vreme da zakazujete bilo kakav pregled. Nema potrebe da ove nedelje idete ni na kakav pregled. Do sada bi bilo dobro da ste već sa lekarom obavili savetovanje i konsultacije vezane za začeće i trudnoću, a ako niste, možete sada zakazati pregled. Lekar će vas posavetovati vezano za ishranu, suplementaciju i stil života uopšte. Pored toga, bilo bi dobro pre trudnoće obaviti kompletan ginekološki pregled uključujući i briseve. Razgovarajte i o tome da li već imate nekakvu terapiju, koje lekove smete da pijete i kakvu porodičnu istoriju bolesti imate.

1 nedelja trudnoće – česta pitanja lekarima

 • Da li bi trebalo da uzimam prenatalne vitamine? – Da. Naravno. Trebalo bi da pijete prenatalne vitamine za trudnice (predviđene za prvi trimestar trudnoće ili opšte za trudnoću). Pored toga, savetuje se da obavezno pijete folnu kiselinu najmanje tri meseca pre začeća. Ako ste već ostali u drugom stanju, počnite da je pijete bez odlaganja.
 • Na koji način treba poboljšati stil života kada planiramo začeće? – Ukoliko pokušavate da ostanete u drugom stanju, trebalo bi da povedete računa o zdravijoj ishrani, kao i smanjite unos kofeina i alkohola. Pušenje i droga su nešto što bi u potpunosti trebalo obustaviti.
 • Da li treba naći lekara ili babicu za porođaj još pre začeća? – Možda još niste razmišljali o svemu ovome, ali ne bi bilo loše da razmislite da li vam odgovara da ginekolog kod kog inače idete ne preglede bude onaj koji će vas pratiti tokom trudnoće i porođaja. Obzirom na koncept našeg funkcionisanja zdravstva u Srbiji, nekada nije moguće kod istog lekara odlaziti na preglede i porođaj.
1. nedelja trudnoće
1. nedelja trudnoće –

Foto: Canva & Demetra

Saveti za prvu nedelju trudnoće

Tokom prvih nedelja trudnoće, jako je bitno da usvojite zdrave navike. Tome značajno doprinose pravilna ishrana, vežba i minimiziranje stresa. Nije kasno da sada počnete da razmišljate o zdravim navikama, kojih ćete se pridržavati tokom trudnoće.

Ako već niste počeli, krajnje je vreme da počnete da uzimate prenatalne vitamine koji sadrže najmanje 400 mikrograma folne kiseline. Uzimanje dodatka folne kiseline može pomoći u sprečavanju urođenih invaliditeta, uključujući rascep usne i nepca, kao i oštećenje nervne cevi, kao što je spina bifida. Dodatak folne kiseline možete uzimati samostalno ili ćete piti prenatalne vitamine u kojima ima dovoljno folne kiseline.

Obavezno prekinite sa svim lošim navikama koje potencijalno mogu da utiču na zdravlje vašeg deteta. Pušenje tokom trudnoće nosi rizik da se beba rodi sa malom telesnom težinom, povećava rizik od pobačaja i ometa sposobnost tela da apsorbuje folnu kiselinu.

Upotreba alkohola povećava rizik od pobačaja i razvoj fetalnih anomalija. Konstantna upotreba alkohola je povezana sa urođenom manom koja se zove ”alkoholni sindrom fetusa”, koji uključuje retardaciju rasta, fizičke nedostatke i abnormalne karakteristike lica. Alkohol može uticati i na smetnjama u razvoju govora i motorike. Pročitajte više o upotrebi alkohola u trudnoći!

Trebalo bi da prestanete i sa konzumiranjem duvana, narkotika, ali i elektronskih cigareta. One mogu dovesti do problema sa začećem, kao i do defekta ploda. Pročitajte više: Uticaj droge i alkohola na sposobnost začeća

Vaš partner – prva nedelja trudnoće

Važno je da oba partnera povedu računa o zdravoj ishranu, ali i izbegavanju konzumiranja alkohola i narkotika. Kao budući otac, morate preuzeti svoj deo odgovornosti za zdravo potomstvo. Važno je i da se oba partnera urade analize na polno prenosive infekcije, kako bi izbegli da dođe do prevremenog porođaja i drugih komplikacija u trudnoći. Važno je da radite i na komunikacijskim veštinama, jer će roditeljstvo zahtevati nove dogovore i kompromise svakodnevno.

Važne smernice – 1. nedelja trudnoće:
 • Uvedite zdrave namirnice u ishranu. Izbegavajte brzu hranu.
 • Počnite da uzimate folnu kiselinu, ako već niste, i/ili prenatalne vitamine.
 • Izbegavajte alkohol, cigarete i drogu.
 • Pripremite se fizički i mentalno za trudnoću.

Objavljen: 2. juna 2011. godine, ažuriran: 4. februar 2024. godine

Literatura:

 1. Parents: 1 week – https://www.parents.com/pregnancy/week-by-week/1/
 2. OxfordAcademic: Length of human pregnancy and contributors to its natural variation – https://academic.oup.com/humrep/article/28/10/2848/620772, oktobar 2013. godine
 3. CDC: Substance Use During Pregnancy – https://www.cdc.gov/reproductivehealth/maternalinfanthealth/substance-abuse/substance-abuse-during-pregnancy.htm
 4. VeryWellFamily: 1 week prenant – https://www.verywellfamily.com/1-week-pregnant-4158813
 5. BMC: Smoke, alcohohol and drug addiction and male fertility – https://rbej.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12958-018-0320-7, jun 2018. godine

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button