fbpx
Kalendar razvoja bebe

1. nedelja bebinog razvoja – Kalendar razvoja bebe

Prva nedelja života bebe – Beba 1. nedelja

Konačno je došlo vreme da upoznate to malo biće koje ste željno iščekivali i 1 nedelja bebinog razvoja je sam početak vašeg puta! Sada ste otkrili potpuno novu dimenziju i gledate se sa bebom oči u oči. Beba već na samom rođenju pokazuje svoju savršenu veštinu – pogledom neprekidno traži vaše lice, želi da se osigura da se neko brine o njoj.

Vaša beba se tek navikava na prostor van materice. Još uvek joj je teško da se prilagodi da se našla izvan toplog, udobnog i mračnog prostora. Okruženje i jaka svetlost su novitet za novorođenče i često se može dogoditi da pravi jake pokrete. Ne brinite, to je normalno, a neki od refleksa će se izgubiti kako beba bude rasla.

Pročitajte više – Novorođenče tokom prvih dana

vitamin k

1 nedelja bebinog razvoja i rasta

Verovatno se sada pitate koliko beba može jasno da vas vidi, da li je njen vid zamućen i da li vas prepoznaje. Vaš glas je odavno naučila da prepoznaje, jer ga je slušala prethodnih meseci u stomaku. Otkucaji vašeg srca su joj takođe poznati i smiriće se svaki put kada je prislonite na grudi. 

Istraživanja:

Naučnici su pokušali da utvrde da li bebe fokusiraju svoj pogled na ljudsko lice. Postavili su im opciju da gledaju šahovske figure i ljudsko lice. I pogodite – bebe su prednost dale ljudskom liku.

Zar nije divno znati da beba već sada zna da gleda u vas, pre nego u figure? Međutim, ona zapravo gleda gde ste da bi bila sigurna.

Zašto je tako? Bebe su programirane za preživljavanje. Instinkt im kaže da ne mogu da prežive samostalno. Čak i u prvim danima, njihovo razmišljanje je veoma kompleksno: znaju da traže ljudski lik u blizini i kada ga vide, mogu da se opuste.

Druženje sa bebom u 1. nedelji života

Najbolje rastojanje između bebe i vas je 8 do 10 cm. Na ovom rastojanju novorođenče može da vas vidi. Približite mu se i mazite ga i tiho mu pričajte. Nema potrebe da preterujete i to radite neprekidno. Ovime bebi dajete signal da nije sama i da može da računa na vas da ćete se brinuti o njoj.

Zakačite ogledalo negde na krevetac ili ga pokažite bebi. Od najranijeg uzrasta, bebe prosto obožavaju da otkrivaju ljudske likove.  

Ove nedelje obratite pažnju na…

Normalno je da beba ove nedelje ima blago zapušen nos. Može se dogoditi da vam se čini da hrče dok spava. Ne znači da ima prehladu, niti da bebu treba odvesti lekaru. Razlog ovoj pojavi je da se navikava na vazduh u vašem domu. Veći problem sa suvim vazduhom imaju bebe rođene tokom zimskih meseci, u domovima koji imaju centralno grejanje.

1 nedelja bebinog razvoja

Uvek možete koristiti i malo fiziološkog rastvora da očistite bebi nos. Ne brinite, on je dozvoljen od samog rođenja. Par kapi fiziološkog možete staviti u svaku nozdrvu, uz pomoć šprica ili iz ampule i nekoliko puta dnevno. Posavetujte se sa patronažnom sestrom ili sa nekim ko ima iskustva sa čišćenjem bebinog nosića.

Mama – 1 nedelja bebinog razvoja

 Mimo upoznavanja sa bebom i novog načina funkcionisanja, koji se neminovno promenio čak i ako vam ovo nije prvo dete, dojenje je nešto što vas ove nedelje veoma okupira. Budite strpljivi kada je dojenje u pitanju. Ako se osećate obeshrabreno, pokušajte da razmišljate o svim prednostima dojenja.

Mame se često pitaju da li njihova beba dobija dovoljno mleka. Ukoliko vaša beba sisa na svaka dva do tri sata, najmanje 8 puta dnevno, onda verovatno dobija dovoljno hrane. Ukoliko stolica vaše bebe dobije zlatno žutu boju za oko četiri dana od rođenja, to je dobar znak da je sita. 

Kada se nađete kući, posle uzbudljivog događaja kao što je porođaj, može se dogoditi da se osećate nekako jadno i da ste sve, samo ne srećni. Mnoge majke brinu zbog ovoga i osećaju grižu savesti što nisu srećne, a zapravo to žele da budu. Zapravo, imate problem sa jednim od vidova postporođajne tuge i to je sasvim normalna i veoma česta pojava.

Pročitajte više o postporođajnoj depresiji!   

Literatura za 1 nedelja bebinog razvoja:

  1. WhatToExepect – https://www.whattoexpect.com/first-year/month-by-month
  2. PregnancyBirth&Baby – https://www.pregnancybirthbaby.org.au/baby-development
  3. CDC – https://www.cdc.gov/ncbddd/actearly/milestones/milestones-2mo.html
  4. WebMD – https://www.webmd.com/parenting/baby/features/stages-of-development#1
  5. HealthLine – https://www.healthline.com/health/baby/baby-development-stages

Objavljen: 8. januar 2016. godine, ažuriran: 4. januar 2024. godine

Ads

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button